Vállalkozás- és munkavállaló-barát gazdaságpolitika 

 

Olyan Magyarországot akarunk, ahol a jövedelmek egyenlőtlensége alacsonyabb a jelenleginél, erősebb a társadalmi szolidaritás. A kevésbé képzett, vagy képzett, de alacsonyabb pozícióban dolgozó munkavállalóknak is joguk van a normális, polgári létfeltételekhez. Célunk egy olyan társadalom, melyben a valóban kemény munka és tanulás a meghatározó a jövedelmi differenciálódásban, s nem pedig az ügyeskedés, vagy a jó kapcsolatok.

 

Huszonöt évvel a rendszerváltás után elérkezett az idő, hogy Magyarországon mindenki emberhez méltó életet élhessen! Ezért döntött úgy a Párbeszéd Magyarországért (PM), hogy mindent megtesz azért, hogy Magyarországon is bevezessék az Alapjövedelmet.

 

Olyan hosszú távú munkaerő-politikában hiszünk, amely nem a kiszolgáltatottságot, hanem a biztonságot helyezi középpontjába, amely lehetővé teszi, hogy emberhez méltó munkakörülmények között dolgozzon minden magyar munkavállaló, és amely biztosítja, hogy a termelékenység együtt javuljon a munkavállalók képzettségével, egészségével és munkabérével. Olyan politikára van szükség, mely hosszú távon javítja a magyar kis- és közepes vállalkozások helyzetét, tisztességes piaci viszonyokat teremt és alkalmas a gazdaság végletes kettészakítottságának felszámolására.

 

 

Mit tettünk érte az országgyűlésben? 

A munkavállalók helyzetének javítása érdekében folyamatosan érveltünk az alacsony jövedelmű munkavállalóknak kedvező többkulcsos adórendszer visszavezetése , a munkanélküliségi ellátás kiterjesztése, a helyi gazdaság fejlesztése,  valamint foglalkoztatás növekedését elősegítő járulékcsökkentések mellett. Az éves költségvetési törvényekhez benyújtott módosító indítványokban, valamint országgyűlési határozati javaslatokban is rendre megfogalmaztuk a munkavállalókat jobb helyzetbe hozó elképzeléseinket, amelyek a kormányoldal részéről süket fülekre találtak.

A vállalkozások, de főleg a hazai kkv szektor érdekében számos javaslattal éltünk az évek során, amelyek egyrészt a sikeres üzleti tevékenységhez szükséges stabil gazdasági és szabályozói környezetet, illetve hitelezést voltak hivatottak megteremteni, másrészt a hazai kis- és középvállalatok általános gazdálkodási problémáit orvosolták volna elfogadásuk esetén. Bevezettük volna az év közbeni adóötletelés tilalmát, beindítottuk volna a vállalatok hitelezését , eltöröltük volna a kötelező kamarai díjfizetést, és komplex javaslatcsomaggal javítottuk volna a kis- és középvállalatok helyzetét.