Új baloldalt! 

A Párbeszéd Magyarországért politikai nyilatkozata

 

1. Válságban az ország! Huszonöt évvel a köztársaság kikiáltása után Magyarország kívülről elszigetelődött, belülről az illiberális, szabadságellenes maffia-kormányzás és a reménytelenség fojtogatja. A demokrácia romjain a korrupt és gátlástalan hatalom a saját uralmát igyekszik bebetonozni. Az emberek többségét kiszolgáltatottság köti gúzsba.

 

2. Nem fordulhatunk vissza Kelet felé! A nyugati értékeket elárulva a kormány Putyin rezsimjéhez igyekszik láncolni hazánkat, Kelet elnyomó rendszereit tekinti példának. Szabadságunk és európaiságunk évtizedek óta nem volt ekkora veszélyben!

 

3. A baloldal is válságban van.  Milliónyi kiábrándult, becsapott szavazó nem találta szavazatára méltónak a baloldali ellenzék pártjait. A baloldal önmagával, és nem az emberek gondjaival volt elfoglalva. A három egymást követő választási kudarc megmutatta, hogy az elhasznált, ötlettelen régi baloldal, mely nem tudott maradéktalanul megszabadulni a korrupciótól, a vezérelvűség örökségétől, nem képes megdönteni Orbán zsarnoki rendszerét.

 

4. A baloldal legyen baloldali! A baloldal nem foroghat szélkakasként. Tisztelnie és büszkén vállalnia kell gyökereit: az ’56-os munkástanácsok demokratikus szocializmusát, Bibó Istvánt és Kéthly Annát, Kassák Lajost és Solt Ottiliát, egyúttal inspirációt kell merítenie az alterglobalizációs mozgalmakból is. Esélyegyenlőség, szolidaritás és önszerveződés nélkül nincs megújulás!

Tűrhetetlennek tartjuk a bérrabszolgaként dolgozó emberek és a mélyszegénységben élők kiszolgáltatottságát, kizsákmányolását. Az 1989-ben kikiáltott köztársaság egyszer már összeomlott attól, hogy ordítóvá váltak az igazságtalanságok és átjárhatatlan szakadékok keletkeztek a társadalomban. Ezt nem szabad hagyni! De nem szabad behódolni a rendpártiságnak sem: az emberi méltóság mindenek felett áll; nincs demokrácia igazságosság nélkül, nincs fenntarthatóság szolidaritás nélkül!

Zöld baloldali közösségként egy másik világot, az északi ökoszociális modellt ajánljuk Magyarországnak, ahol a társadalom a szolidaritásra, a gazdaság a tudásra, a demokrácia pedig a részvételre épül.

 

5. Zöld a jövő! Meggyőződésünk, hogy a 21. század politikája: zöld politika. Egy bolygónk van – ha tönkretesszük, nincs tovább. Minden embernek joga van az egészséges élelmiszerhez, a tiszta vízhez, a tiszta levegőhöz, az élhető és egészséges környezethez. Bölcsen és takarékosan kell gazdálkodnunk erőforrásainkkal. Felelősséggel tartozunk azért, hogy milyen világot hagyunk hátra gyermekeink és unokáink számára.

 

6. Itthon akarunk élni!  Osztozunk a fiatalok dühében, látjuk a tömeges elvándorlást, a kultúra és az oktatás tudatos leépítését, a mélyülő digitális szakadékot, a sikeres pályakezdés ellehetetlenülését. A zöld baloldali politika ennek pont az ellenkezője. A jövő záloga az oktatás és a képzés kiterjesztése, a tudásszerzés demokratizálása, a társadalmi felemelkedés biztosítása – mindenkinek. Olyan országban akarunk élni, ahol mindenki leérettségizhet, és tandíj nélkül diplomát szerezhet; helyre kell állítani a szellemi műhelyek, az oktatás és a kultúra autonómiáját.

 

7. Korrupciómentes kormányzást, átlátható politikát! Ma Magyarországot maffia-módszerekkel kormányozzák, a gazdaságot pedig egy maroknyi oligarcha tartja fogságában. Nem fogunk megbocsátani egyetlen korrupt politikusnak sem! Nincs kompromisszum, nincs szemhunyás akkor sem, ha a mi oldalunkon hibáznak.  Mindet meg kell tenni azért, hogy közösen véget vessünk a mindent átszövő korrupciónak. 

 

8. A politikának bizonyítania kell! A politikusoknak – minden oldalon – tettekkel kell bizonyítaniuk, hogy kiérdemelték a választók megelőlegezett bizalmát. Sok apró cselekedettel, következetes munkával kell tanúbizonyságot adni arról, hogy tényleg a közjót szolgálják. Mi is ezen leszünk minden egyes önkormányzatban, minden egyes településen: zöldenergiával és tanodákkal, közösségi terekkel és szociális szövetkezetekkel.

 

9. Hiszünk a szelíd ellenállás, a részvétel és a közösségek erejében! Elutasítjuk az erőszak alkalmazását, legyen az a politikában, az utcán, vagy a családon belül. De ha kell, polgári engedetlenséggel és erőszakmentes akciókkal meg védjük a demokrácia és az igazságosság értékeit.

Hiszünk abban, hogy a politika nemcsak a politikusok, hanem mindenki dolga. Hiszünk abban, hogy a közösségek kezükbe vehetik a sorsukat. 

 

10. Önállóság és párbeszéd. Mostantól teljes erőnkkel arra összpontosítunk, hogy reményt és jövőképet adjunk az embereknek. A PM önállóan politizál, de mind az Együttre, mind az összes hiteles és demokratikus pártra továbbra is partnerként tekintünk: folyamatos lesz köztünk a párbeszéd, és konkrét ügyekben készen állunk az együttműködésre.

 

Ellenségünk a közöny, szövetségesünk minden, gyökeres változást akaró állampolgár. Új fejezetet kell nyitnunk a baloldal életében: új eszközökkel kell politizálnunk, új embereket kell bevonnunk a közéletbe, fel kell építenünk egy demokratikus köztársaságot!

 

2014. november 9.

 

 

A Párbeszéd Magyarországért taggyűlése