Párbeszéd
Megosztás
2019.2.11. |

A Párbeszéd szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedéscsomag nem fogja megoldani a hazai demográfiai válságot. A családok hosszútávú támogatására és a létbiztonság megteremtésére kellene a hangsúlyt fektetni, amihez be kell vezetni az alapjövedelmet.

A Párbeszéd álláspontja szerint nem elfogadható, hogy a kormány azt kéri az állampolgároktól, hogy pénzért vállaljanak gyermeket. A család nem gyerekgyár, az anya nem szülőgép. Különbséget tesznek az egyszülős és a nem egyszülős családok között, előbbiek hozzá sem férhetnek majd a juttatások jelentős részéhez, miközben egyre többen vannak, akik egyedül kénytelenek nevelni gyermeküket. Orbán Viktor nem mondta el az igazságot a 10 milliós hitellel kapcsolatban sem, amit bizony a legtöbb igénylőnek vissza kell majd fizetnie. Hiába érint az szja-mentesség 37 ezer családot, ha ez csak az összes érintett nagyjából negyedét teszi ki. Orbán Viktor azt sem mondta el, hogy a három- és többgyermekesek fele szegénységben él, vagyis egyik támogatás sem fog eljutni hozzájuk. A családi pótlék és a GYES nem emelkedik, annak ellenére, hogy minden harmadik 18 év alatti gyerek egészségre ártalmas lakáskörülmények közé születik, így nő fel, illetve minden negyedik 7 év alatti gyermeket veszélyeztet a szegénység és a társadalmi kirekesztettség.

A Párbeszéd szerint az alapjövedelem bevezetésére lenne szükség, meg kellene védeni a kismamákat az elbocsátás veszélyétől, támogatni kellene a szülőket, hogy az apa is ki tudja venni a részét a gyermeknevelésből, és rendbe  kellene tenni az oktatást valamint az egészségügyet. Csak hosszú távra szóló megoldásokkal lehet ösztönözni a gyermekvállalást.

 

Párbeszéd