Fotó: Gallov Adrienne
Megosztás
2020.10.9. |

Szücs Balázs, a Párbeszéd VII. kerületi egyházügyi, civil és kulturális alpolgármesterének javaslatára Erzsébetváros önkormányzata irodalmi ösztöndíjpályázatot írt ki. A kezdeményezés egyedülálló a tekintetben, hogy egy önkormányzat irodalmi ösztöndíjat hirdet, ezzel támogatva a független, szabad kultúrát, mindemellett emléket állít Sárközi Márta szerkesztő, műfordítónak.

 

Az e héten elindított pályázat elsődleges célja megmutatni, hogy kizárólag szakmai alapon is lehet támogatni független kulturális és művészeti projekteket. Nyilvánvaló célja még, hogy állandó helye és szerepe legyen a nívós kortárs kultúrának a kerületben, Erzsébetváros kulturális életét is erősítve.

 

Az ösztöndíjra 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők pályázhatnak. A beérkező munkák elbírálását elismert, az önkormányzattól független öt tagú zsűri végzi, amelynek tagjai a hazai irodalmi élet aktív képviselői: Gács Anna (elnök), Nagy Boglárka, Visy Beatrix, Babiczky Tibor és Kemény István. A program koordinátora Simon Márton költő, slammer; fővédnöke Lator László költő.

 

A szakértő zsűri döntése nyomán a díjat a Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottság ítéli oda az öt legjobb pályázónak. Az ösztöndíj mind az öt művész számára, 6 hónapon keresztül, fejenként, havi nettó 160 000 forintot biztosít. A kiírásban szerepel még, hogy a díjazottak között a nemek aránya lehetőleg közelítse meg az 50-50%-ot.

 

A pályázat elindításához kapcsolódóan társművészetek bevonásával egy irodalmi programsorozat is kezdődik a kerületben. A pályázat 2021 áprilisában zárul.

 

 

Budapest, 2020. október 7.

Párbeszéd Sajtó