Hegyesi Beáta
Megosztás
2018.4.30. |

A Párbeszéd tudomására jutott, hogy már májusban több ezer és az év folyamán több tízezer kilakoltatást terveznek, ma pedig lejár a kilakoltatási moratórium. Ennek megakadályozására írásbeli kérdéssel fordulunk az igazságügy miniszterhez.

 

A magyar társadalmat sokkolta amikor tavaly nyáron kiderült, hogy 900 ezer végrehajtás van folyamatban, csak banki hiteltartozás miatt.  Ezek szerint minden harmadik-negyedik magyar család érintett lehet.

 

A Párbeszéd a következő írásbeli kérdésekkel fordult Trócsányi László igazságügyi miniszterhez: Jelenleg hány banki követelésből származó végrehajtás van folyamatban? Milyen értékben összesen? Hány kilakoltatás várható ebben az évben banki hiteltartozás miatt? Hány embert érint? Hány végrehajtás van jelenleg felfüggesztve, előzetes döntéshozatali eljárásra való tekintettel?

 

Ismeretes, hogy a Párbeszéd a devizahitel károsultak érdekében, 2017. augusztusában, majd ősszel ismételten törvénymódosító javaslatot nyújtott be a banki tartozások miatti végrehajtások felfüggesztésére. Ebben a határidő 2018. augusztus 1. volt, mivel várakozásunk szerint az Európai Bíróság eddig meghozza döntéseit az ott tárgyalt precedens értékű ügyekben. Álláspontunk szerint a rossz törvények alapján hozott ítéletek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el, amelyek következtében családok ezrei veszíthetik el otthonaikat.

 

Budapest, 2018. április 30.

Hegyesi Beáta

a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus

 

 

Csatlakozz!