Hegyesi Beáta
Megosztás
2018.9.4. |

A kormány a törvény erejével akarja felpörgetni a kilakoltatásokat, hogy behozza ez évi lemaradását. Az Orbán-rezsim ismét az út szélén hagyja a bajba jutott hiteleseket.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke szerint hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet egy törvényjavaslat, amely gyorsítaná és egyszerűsítené a végrehajtási folyamatokat. A parlament honlapján még nem található, de valószínűleg jelenleg is gőzerővel dolgoznak rajta. Felvetődik a kérdés miért is van szükség pont most a módosításra.
 
A Párbeszéd az Igazságügy Minisztérium válaszából már áprilisban megtudta, hogy banki hiteltartozás miatt 750 ezer végrehajtás van folyamatban, ebből 7116 már árverési szakaszban. Az idei 1355 kilakoltatás 70 százalékát (940 lakás) a hitelkárosultak szenvedték el. Azt tudjuk, hogy a tavalyi évben összesen közel 3700 kilakoltatás történt. Az Igazságügy Minisztérium nyilatkozatából viszont kiderül, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest 23 százalékos elmaradásban vannak. Csak nem a hiányt szeretnék minél hamarabb pótolni úgy, hogy a módosított törvény alapján rohamtempóban az utcára teszik a családokat?

Nincs kétségünk afelől, hogy a Fidesz kétharmad ne szavazná meg azt a törvényt, amellyel feltételezésünk szerint a kormány a bankoknak és követeléskezelőknek akar kedvezni a bajbajutott, kiszolgáltatott emberek kárára.

Budapest, 2018. szeptember 4.
Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus

 

Csatlakozz!