TTIP- avagy az elszabadult szabadkereskedelem

TTIP - Miért támogatja a kormány a globális szabadkereskedelmet?

 

Miközben a kormány – szóban – buzgón harcol a multik, a génkezelt növények és a mohó bankok ellen, lelkesen támogatja a globális szabadkereskedelmi megállapodást, ami a gazdasági gyarmatosításnak, a GMO-knak és a pénzügyi szolgáltatóknak is szabad utat adna. A PM szerint a magyar érdekeket nem lelkes Orbán-beszédekkel, hanem a hazai gazdaság és a fogyasztók kiszolgáltatottságát növelő nemzetközi törekvések elutasításával kell megvédeni.

Jellemző a magyar nyilvánosság állapotára, hogy a TTIP-ről, vagyis az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásról az állami sajtóból tájékozódók szinte semmit nem tudhatnak, holott a gazdaság szinte minden területére kiható megállapdás lassan aláírás-közeli helyzetbe kerül. Persze nem is lenne könnyű dolguk a kormányzati propagandistáknak, hiszen azt kellene elmagyarázniuk, hogy hogyan támogathat Orbán Viktor verbális szabadságharcot folytató kormánya egy olyan egyezményt, amely felemelné a sorompókat a génkezelt vetőmagok és élelmiszerek előtt, perelhetővé tenné az államokat, ha a multinacionális cégek érdekeit sértő törvényeket hoznak – mondjuk a saját állampolgáraik egészségének védelmében –, és újra lehetővé tenné a pénzpiac teljes liberalizálását, ami a 2008-as nagy gazdasági összeomláshoz vezetett.

A magyar kormány és az irányítása alatt álló média úgy tesz, mintha nem is tudna a TTIP-ről, de a fejünk fölött formálódó megállapodást nem lehet elhallgatni: a civil szervezetek világszerte tiltakoznak az embert engedelmes fogyasztóvá degradáló szabályozás ellen, és a demonstrációk sora Magyarországot is többször érintette. A PM szerint aTTIP-vel kapcsolatos kormányzati magatartás világosan megmutatja az Orbán-kormány igazi arcát: szabadságharcról beszél, de közben kiszolgálja a nemzetközi gazdasági érdekcsoportokat – ahelyett, hogy a multikkal szemben a magyar emberek oldalára állna.

 

Írd alá a TTIP ellen tiltakozó nemzetközi petíciót: https://stop-ttip.org/

 

 

Jávor Benedek írásbeli felszólalása a TTIP-tárgyalásokról a GMO-kerekasztalon:

 

A TTIP-tárgyalások egyik legkomolyabb hiányossága továbbra is a súlyos demokratikus deficit, ami az egész folyamatot jellemzi. Változatlanul ismeretlen például a magyar kormány hivatalos tárgyalási álláspontja. A külgazdasági tárcát vezető Szijjártó Péternek a kormányzati portálon jelenleg is olvasható, tavaly októberi nyilatkozata szerint „A gazdasági együttműködés ügyében elmondtam, hogy elkötelezettek vagyunk a TTIP (az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházás Partnerség) iránt. A mi számításaink szerint ha egy kellően ambiciózus TTIP-megállodás jön létre, akkor az 15-20 százalékkal tudná növelni a magyar exportot, 20-30 ezer új munkahelyet jelentene Magyarországon és a GDP-nket éves szinten 0,2-0,3 százalékkal meg tudná növelni.” Ezzel nagyrészt egybecseng a külügy egyik stratégiai dokumentumában olvasható állásfoglalás: „Az euroatlanti térség az elmúlt években jelentős pozícióvesztésen esett át a világ más térségeihez, így különösen Kelet-Ázsiához képest, de a TTIP ismét a transzatlanti térség javára billentheti az erőviszonyokat a világban. A TTIP által az euroatlanti térség egységesedik, belső integráltsága mélyül, ami szintén azt indokolja, hogy a magyar külpolitika egységben kezelje az egész térséget (…), valószínűsíthetően nem lesz olyan tárgyalási terület, ahol a tárgyalás reálisan várható kimenetele Magyarország számára kifejezetten hátrányos következménnyel járna (...), a TTIP összességében pozitív, de nem nagymértékű hatással lehet a Magyarországra történő közvetlen külföldi tőkebefektetésekre.”

Olvasd el Jávor Benedek írásbeli hozzászólását a GMO-Kerekasztal 27. üléséhez.

TTIP vitanap - Jávor Benedek felszólalása az Országgyűlésben.

TTIP
Megosztás

Párbeszéd-siker: Solymár TTIP-mentes övezet lett!

A Párbeszéd Magyarországért képviselőjének kezdeményezésére Solymár – Magyarországon elsőként – csatlakozott az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) elutasító önkormányzatok köréhez. A Párbeszéd Magyarországért szerint ez is bizonyítja, hogy a helyesen...
Megosztás

Az Orbán-kormány és a TTIP – vége a gazdasági szabadságharcnak?

A kormány nem tud hibázni, ha a TTIP-ről van szó: az USA-EU szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos összes eddigi megnyilatkozása hazugságnak bizonyult. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint ideje végre igazat mondani a magyar közvéleménynek, a megállapodás...