TTIP
Megosztás
2016.6.3. |

A Párbeszéd Magyarországért képviselőjének kezdeményezésére Solymár – Magyarországon elsőként – csatlakozott az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) elutasító önkormányzatok köréhez. A Párbeszéd Magyarországért szerint ez is bizonyítja, hogy a helyesen értelmezett nemzeti érdek körül egyetértés teremthető, még ha a Fidesz-kormány ezt másképp is látja.

 

Az európai polgármesterek és önkormányzati képviselők barcelonai találkozóján nyilatkozatban utasították el az USA-EU szabadkereskedelmi egyezményt. A titkos tárgyalásokon formálódó TTIP korlátlan teret nyitna a nagyvállalatok érdekérvényesítésének, súlyosan sértve az emberek érdekeit a társadalmi-, gazdasági-, környezeti- és munkajogok terén.

Solymár – a Párbeszéd Magyarországért képviselője, Tordai Miklós előterjesztése nyomán – a magyar települések közül elsőként csatlakozott a Barcelonai Nyilatkozathoz. A testület 8-2 arányban elutasította a TTIP-et, mert az veszélyeztetné a hazai munkahelyeket és vállalkozásokat, az egészséges élelmiszerhez és környezethez való jogunkat, Magyarország mentességét a genetikailag módosított növényektől, vagy a hatékony klímavédelmi törekvéseket.

A határozat felszólítja a kormányt, hogy mondjanak nemet az USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény jelenlegi formájára.

 

A Párbeszéd Magyarországért üdvözli a solymári önkormányzat bölcs döntését, és reméljük, ez más településeknek és a kormánynak is utat mutat.

 

 

Budapest, 2016. június 3.

Párbeszéd Magyarországért Sajtó

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!