Megosztás
2015.9.25. |

A hét elején kirobbant Volkswagen, majd a tegnapi BMW, Audi, Skoda botrány újfent bebizonyította, hogy a multinacionális vállalatok a végletekig képesek elmenni bevételük maximalizálása érdekében. A német autógyártók nem csak a fogyasztókat verték át szánt szándékkal a károsanyag-kibocsátását manipuláló szoftvere segítségével, hanem a környezetet és az emberi egészséget is súlyosan károsították, melynek az egész társadalomra nézve vannak számszerűsíthető költségei.



A német autógyártók csalására az Amerikai Egyesült Államokban derült fény, ami megkérdőjelezi az európai környezetvédelmi szabályozások és azok végrehajtásának hatékonyságát is. Amerikával ellentétben az Európában a forgalomba kerülő autók tesztelését a gyártók által finanszírozott mérnökök végzik, így véleményük semlegessége legalábbis megkérdőjelezhető. A témában jártas civil szervezetek tanulmányai alapján egy átlagos autóvezető esetében legalább 40%-os a különbség van az autók valódi és a gyártók által kommunikált kibocsátásai között.

A napvilágra került bizonyítékok után mennyi bizalmunk lehet fogyasztóként a Volkswagenben, vagy bármelyik másik autógyártóban? Mit tesz ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság, amikor évente félmillió európai polgár hal meg idő előtt a légszennyezés következményeként?

Az EP zöld frakciója vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni, hogy késedelem nélkül vizsgálják ki az ügyet. Fel fogjuk szólítani az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezze a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát, mert sürgősen új, független szakértők által végzendő tesztelési folyamatra van szükség.

Legalább ilyen fontos, hogy az új szabályok bevezetéséig a tagállamok hatékonyabban tartassák be az érvényben lévő szabályokat és vessenek véget a fogyasztók hamis adatokkal történő rendszeres és tudatos átverésének.

 

Budapest – Brüsszel 2015. szeptember 25.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő