Jávor Benedek
Megosztás
2017.2.21. |

A glifozát a világ legtöbbet használt növényvédőszer-hatóanyaga, melynek az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásai körül jó ideje egy részben tudományos, részben egy politikai vita zajlik. Az ebben a vitában használt dokumentumok egy részét ugyanakkor a döntést előkészítő EU intézmény, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem hajlandó nyilvánosságra hozni. A glifozát eredeti európai engedélye tavaly lejárt, a tartós meghosszabbításáról a tagállamok nem tudtak megállapodni. Jelenleg - egy nagyon hosszú vitát követően - csupán ideiglenesen hosszabbították meg a hatóanyag engedélyét az EU-ban, 2018-ig. Addig kell megszületnie a döntésnek a hosszú távú engedélyezésről. A magyar hatóságok szerint - szemben a tagállami hatóságok hosszú sorával - semmi baj nincsen a glifozáttal.

A döntés befolyásálosára civil szervezetek kezdeményezésére ún. Európai Polgári Kezdeményezés indult, annak érdekében, hogy 1. a Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy tiltsák be a glifozátot és az engedélyezési folyamatot alakítsák át; 2. csökkentsük az unióban a környezetre és az egészségre káros növényvédőszer használatot; és 3. a döntés-előkészítő tanulmányok legyenek nyilvánosak. A harmadik ügyben én lassan egy éve küzdök az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal az Európai Parlament zöld frakciójának néhány további tagjával közösen.

Ha egyetért a fenti célokkal, a http://www.banglyphosate.eu/ oldalon tud csatlakozni a kezdeményezéshez 1 perc alatt. Én már megtettem.

Amennyiben sikerül a megfelelő számú aláírást (1 milliót az EU egészében) összegyűjteni a kezdeményezőknek, az Európai Bizottságnak érdemben tárgyalnia kell a kezdeményezés követeléseiről. Kényszerítsük vitára az EB-t, és győzzük meg az igazunkról!

 

Brüsszel-Budapest, 2017. február 21.

Jávor Benedek

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!