Európai Bíróság
Megosztás
2018.5.3. |

A Párbeszéd üdvözli az Európai Bíróság főtanácsnokának álláspontját, hogy a devizahiteles ügyekben a nemzeti bíróság vizsgálhatja egy szerződés feltételének tisztességtelenségét.

 

Evgeni Tancsev uniós bírósági főtanácsnok indítványt fogalmazott meg egy magyarországi devizahiteles perrel kapcsolatban, miszerint ha a  kölcsönszerződés feltételeit nem világosan és érthetően fogalmazták meg, a nemzeti bíróság megvizsgálhatja, hogy az olyan tisztességtelen feltételnek minősül-e, amely nem kötelezi a hitelfelvevőt.

 

A Párbeszéd korábban több ízben felhívta arra a figyelmet, hogy  a devizahiteles törvény életbe lépése nem jelenti azt, hogy a korlátlan árfolyamkockázat adósra történő terhelése ne lenne vizsgálható.

 

Többek között pontosan ezért követeltük, hogy a kormány függesszen fel minden deviza hitelesekkel szembeni végrehajtási eljárást, amíg az Európai Bíróság állást nem foglal ezekben a vitás kérdésekben

 

Örömmel látjuk, hogy a hatályos magyar devizahiteles törvénnyel szemben az Európai Bíróság ajánlása hosszú idő után reményt ad a magyar hitelkárosultak tízezreinek.

 

Budapest, 2018. május 3.

 

Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus