Megosztás
2020.8.11. |

A Párbeszéd felszólítja a magyar kormányt, hogy ne hallgasson tovább, haladéktalanul ítélje el a választások elcsalását, az emberi jogok tömeges megsértését Belaruszban, és kérjen magyarázatot a belorusz nagykövettől az ott történtekről.

 

Aljakszandr Lukasenka elnök, Orbán belorusz barátja eddig is diktatórikus eszközökkel vezette az országot, de most sokkal durvább lépéseket tett. Aggasztóak a tömeges választási csalásokról, a jelöltek és a kampányban dolgozók bebörtönzéséről, valamint a tüntetők elleni brutális fellépésről szóló hírek, miképp az is, hogy az ellenzéki felmérések szerint győztes ellenzéki jelöltnek külföldre kellett menekülnie biztonsága érdekében.

 

A Párbeszéd kiáll a jogaikért és szabadságukért, a diktatúra ellen küzdő belorusz emberek mellett, és szolidaritásunkat fejezzük azok iránt, akiket atrocitások értek a politikai véleményük kifejezése miatt.

 

A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja, ha a kormány cenzúrázza a közmédiát, ha a hatalmon lévők nem garantálják a szabad és tiszta választásokat, ha az állam fellép a szabadságjogaikért küzdő emberek ellen – mind itthon, mind külföldön.

 

Párbeszéd ezért felszólítja a magyar kormányt, hogy ne hallgasson tovább, Orbán ne mentegesse a végtelenségig diktátor barátját, hanem haladéktalanul ítélje el a választások elcsalását, az emberi jogok tömeges és brutális megsértését Belaruszban, és kérjen magyarázatot a belorusz nagykövettől az ott történtekről.

 

 

Budapest, 2020. augusztus 11.

Béres András,

Óbuda-Békásmegyer párbeszédes alpolgármestere, a Párbeszéd elnökségi tagja

 

Fotó: Yauhen Yerchak - EPA