Megosztás
2016.3.30. |

A PM panasza és az Európai Bizottság közbelépése nyomán a parlament megszavazta a paksi bővítéssel kapcsolatos általános titkosításnak korlátokat szabó törvénymódosítást. A döntés csupán egy apró lépés az évszázad legsötétebb beruházása körüli átláthatóság megteremtésében, de nagy győzelem mindazoknak, akik továbbra is hisznek a jogállamiságban, és abban hogy az Európai Unió határain belül előbb-utóbb minden kormány rákényszeríthető legalább a minimális jogtiszteletre.

 

Az Európai Bizottság Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) EP-képviselőjének panasza nyomán írta elő a paksi titkosítási törvény módosítását, ezért kellett módosítani a bővítési beruházás összes szerződését és előkészítő dokumentumát titkosító atomtörvényt. A ma elfogadott módosítás megszünteti az általános érvényű titkosítást, vagyis alapszabállyá válik a közérdekű információk nyilvánossága - igaz, a minősített adatok köre továbbra is indokolatlanul széles marad. A közérdekű adatigénylés teljesítésének megtagadása kizárólag akkor lesz lehetséges, ha a nyilvánosságra hozatal nemzetbiztonsági érdeket, illetve szellemi tulajdonhoz fűződő jogot sért, és ezekben az esetekben is külön eljárás kell hozzá, aminek eredménye ellen bírói úton jogorvoslatot lehet kérni.

Az évszázad legköltségesebb és egyben legátláthatatlanabb, teljes egészében közpénzből finanszírozott beruházása körül így is túl sok marad a homály, a PM ugyanakkor fontos fordulópontnak tartja a mostani döntést: kiderült, hogy az Orbán-kabinet által vizionált korlátlan pénzköltési szabadságnak határt szab az uniós jog, egy nukleáris beruházás nem kezelhető néhány kormánytag magánügyeként, és – amíg az EU tagjai vagyunk – a kormány rákényszeríthető legalább a jogtisztelet minimumára. Győzött a közérdek a Fidesz-közeli gazdasági csoportok magánérdekeivel szemben, ami a jogállam magyarországi hívei számára mindenképpen jelentős siker.

A PM tovább küzd az értelmetlen paksi bővítés megakadályozásáért és a beruházási előkészületeket övező köd eloszlatásáért: ki fogunk kérni minden olyan adatot és dokumentumot, amelynek átadását eddig a most elbukott törvényre hivatkozva tagadták meg. A PM  szerint szégyen – elsősorban a kormány számára –, hogy megint Brüsszelnek kellett megvédenie a magyar érdekeket a hazai hatalommal szemben, megnyugtató ugyanakkor, hogy az európai jogrend működését a nemzeti együttműködésnek nevezett jogtipró rezsim sem tudja tartósan megakasztani.

 

Brüsszel-Budapest, 2016. március 30.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

Csatlakozz! - http://parbeszedmagyarorszagert.hu/urlap/csatlakozz-hozzank

Új. Bal. Zöld.