Megosztás
2017.1.17. |

Beindult az alapjövedelem-kísérlet, és egyelőre úgy tűnik, hogy az állam által kívánt cél felé fordítja a munkanélkülieket.

A kísérlet legfőbb célja pont az, hogy kiderítse, ez a rendszer mennyire ösztönzi munkakeresésre az embereket. Az országban jelenleg 213 ezren vannak állás nélkül, a munkaképes állampolgárok száma pedig 2,4 millió. A jelenlegi rendszer azonban kevéssé ösztönzi a munkanélkülieket arra, hogy állást találjanak, ők ugyanis elvesztik a segélyekre való jogosultságukat.

A rendszer automatikus volta nem csak a munkakeresők számára lehet előnyös (hiszen nem kell semmit tenniük, például regisztrálniuk, vagy havonta megjelenniük a hivatalban és bármilyen nyomtatványt kitölteniük az 560 euróért), hanem az államnak is: az összeg folyósításán kívül ugyanis a hivataloknak sincs semmilyen dolguk az alapjövedelemmel. Az 560 eurót két évig mindenki megkapja, a bürokráciának pedig nem kell foglalkoznia azzal, ha bármilyen változás történik az érintettek életében, ha például munkába állnak, akkor sem változik semmi. Ettől a finnek azt várják, hogy az állam költségei jelentősen csökkennek.

Forrás: HVG

 

A Párbeszéd Magyarországért Alapjövedelem-programjának egyik kulcspontja a radikális béremelés. Egy ma nettó 74 ezer forintot kereső dolgozó a Párbeszéd Alapjövedelem-programjának a bevezetése után nettó 120 ezer forintot keresne úgy, hogy a bérköltség változatlan maradna, a nettó átlagbér pedig elérné a 200 ezer forintot. Írd alá az Alapjövedelem bevezetését támogató petíciót, mert nekünk mindenki számít: http://alapjovedelmet.hu/peticio/

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!