Orbán Viktor, Párbeszéd, Gyöngyöspata
Megosztás
2020.1.12. |

A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja és mélységesen elítéli, hogy Orbán Viktor – minden, demokratikusan gondolkodó politikushoz méltatlan módon – félreérthetetlenül cigányozni kezdett, és hogy kijelentéséhez a Fidesz-kommunikáció is csatlakozott a hétvégén. A miniszterelnöknek és pártjának minimum két okból kell visszavonnia a gyöngyöspatai gyerekekre vonatkozó kijelentését, egyúttal elnézést kérnie: részint a nyíltan rasszista és uszító hang miatt, részint azért, mert kétségbe vonta a független magyar bíróság – ezzel összefüggő – ítéletét.

Ha Orbán Viktor magát minden magyar ember miniszterelnökének és európai politikusnak tartja, akkor érthetetlen, hogy megkérdőjelezi a gyöngyöspatai gyerekek minőségi oktatáshoz való jogát.

Egy miniszterelnöktől elfogadhatatlan, hogy különbséget tesz magyar és magyar ember között, emellett azt vallja, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, amelyeket nem illetnek meg az alapvető jogok. Ráadásul egészen hajmeresztő módon arra is utal, hogy a gyöngyöspatai gyerekeknek meg kellene dolgozniuk azért, hogy tanulhassanak.

A Párbeszéd követeli, hogy Orbán azonnal kérjen bocsánatot! A „munka nélkül kapott pénz” ügyében pedig azt javasoljuk a kormányfőnek, hogy mindenekelőtt a saját családjában és holdudvarában tegyen rendet: Tiborcz István, Mészáros Lőrinc és társaik azok, akik érdemtelenül, munka nélkül gazdagodtak meg ebben az országban.

Budapest, 2020. január 12.
 
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője
 
(kép forrás: MTI)