Megosztás
2016.2.26. |

Az Európai Bizottság és a kormány egyeztetésének eredményeként a jövőben nem lehet általánosságban titkosítani a paksi erőmű bővítéséről szóló adatokat - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a Párbeszéd Magyarországért (PM) EP-képviselője. Jávor Benedek felszólította a kabinetet, hogy haladéktalanul nyújtsa be az erről szóló törvénymódosító javaslatot.

 

    Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a parlament tavaly fogadta el azt a jogszabályt, amelyik lehetővé tette, hogy a bővítésre vonatkozó információkat általánosságban elzárják a nyilvánosság elől anélkül, hogy meg kellene jelölni, pontosan mely adatokat akarják megvédeni.
    Jávor Benedek szerint a törvény nem csak az alaptörvénnyel, de az európai joggal is ütközik, ezért panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz.
    A bizottság most kézhez kapott tájékoztatása szerint a testület egyetért azzal, hogy a paksi titkosítási törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal - emelte ki Jávor Benedek, kifejtve: az EB közölte, hogy felvette a kapcsolatot a kabinettel és a konzultáció eredményeként a kormány ígéretet tett arra, hogy módosítja a paksi titkosítási törvényt.
    Közlése szerint még februárban be kell nyújtani a parlament elé a módosító javaslatot, azt márciusban el kell fogadni és már áprilisban hatályba kell léptetni.

 

Budapest, 2016. február 26., péntek (MTI)

 

 

Új. Bal. Zöld.