Megosztás
2017.1.31. |

A Párbeszéd Magyarországért törvénnyel kötelezné az ötszáz millió forint feletti közbeszerzéseken nyertes cégek tulajdonosait és vezetőit, hogy a politikusokhoz hasonlóan minden évben tegyenek vagyonnyilatkozatot.

    Hudák János, a párt elnökségi tagja keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem a civil szervezetek, hanem a politikusok és a "hozzájuk köthető strómanok, oligarchák" miatt van szükség szigorúbb szabályozásra. A jelenlegi rendszer átláthatatlan, nem ad valós képet a döntéshozók gyarapodásáról, ráadásul semmilyen következménye nincs annak, ha valaki szándékosan eltitkolja egyes vagyontárgyait - jelentette ki.

    Javaslatuk alapján a vagyonnyilatkozatok egy nyilvános adatbázisba kerülnének, és a politikusoké mellett a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók nyilatkozata is nyilvános lenne. Az adóhatóság is vizsgálhatná, hogy a döntéshozók vagyona összeegyeztethető-e a jövedelmi helyzetükkel; ha nem, automatikusan vagyonosodási vizsgálatot kellene indítani ellenük. A szándékosan hibás vagyonnyilatkozatot leadó politikusok büntethetőek lennének a Párbeszéd indítványa alapján.

 

Budapest, 2017. január 31., kedd (MTI)

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!