Tordai Bence
Megosztás
2017.7.13. |

A Párbeszédnek nem okozott meglepetést az Európai Bizottság által a civil törvény ügyében indított kötelezettségszegési eljárás. A civil szervezetek ellehetetlenítéséről szóló jogszabály miatt Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője tett panaszt az Európai Bizottságnál.

Frans Timmermansn, az Európai Bizottság alelnöke mai sajtótájékoztatóján a kötelezettségszegési eljárás indokaiként említette azokat az aggályokat, amelyeket Jávor Benedek megfogalmazott. A törvény sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját, különösen az egyesülési jogot, indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását, valamint nem tiszteli a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jogot.

A párt szerint az EB mai lépésével világossá vált, hogy a jogszabály nemcsak Alaptörvény-ellenes, de nemzetközi jogot is sért

A Párbeszéd szerint ez iránymutatás az Alkotmánybíróságnak is, akiknek Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és más ellenzékiek panasza miatt szintén vizsgálnia kell a civil törvényt.

A Párbeszéd azt követeli a kormánytól, hogy azonnal függessze fel a törvény végrehajtását, ne kötelezze a civileket regisztrációra és adatszolgáltatásra, amíg az unió le nem zárja a kötelezettségszegési eljárást.


Budapest, 2017. július 13.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!