Megosztás
2015.4.1. |

Magyarországon a pártalapítványok közül egyedüliként, a Jobbik „Gyarapodó Magyarországért” elnevezésű pártalapítványa nem hajlandó közölni, kiket támogatnak az adófizetők pénzén. Félreértés ne essék, ez nem önkéntes kegy, hanem kutyakötelesség: a közpénzzel pontosan el kell számolnia mindenkinek, a pártalapítványoknak is és annak módja az állampolgárokra tartozik.

 

Nem mintha meglepő lenne persze a Jobbik „szemérmessége”: a Jobbik az a párt, amely évek óta titkolózik arról, milyen keleti hatalmak pénzelik és – ami igazán aggasztó − a folyósított hatalmas pénzeken keresztül befolyásolják és irányítják a nemzeti érzületre és szuverenitásra a szavak szintjén oly érzékeny szélsőjobboldali pártot. Állandóan el akarnak ugrani az oroszországi kapcsolatok vádja elől, folyamatosan tagadni próbálják azt, hogy benne lennének az oroszbarát nemzetközi szélsőség hálózatban. Bár néha külön excel-táblát kell vezetni annak érdekében, hogy követni tudjuk, a Fidesz vagy a Jobbik politikusai járnak többször orosz földön, de csak azért is tagadnak, mert ellenkezőjét bizonyítani nem tudják.

 

A Jobbik 2003 és 2009 között egyszer sem tárta a nyilvánosság elé pénzügyi mérlegét, holott erre évente köteles lett volna. Csak ügyészségi vizsgálat hatására szüntették meg a sorozatos törvénysértést.

 

Meglehet persze, hogy a szóban forgó közpénzt a megtévesztő cukiságkampány vizslakölykeinek kutyatápjára fordították, de felmerül a gyanú, hogy csurrant-cseppent az adófizetők pénzéből pár tíz millió a magyar emberek számára elfogadhatatlan, szélsőséges szervezeteknek is, mint amilyen például a nyíltan rasszista Betyársereg.

Az Átlátszó blog cikke bizonyítja, hogy az adófizetők nem tudhatják meg, a Jobbik milyen zűrös, alvilági kötődésű alakokat és újnáci alakulatokat támogat az alapítványán keresztül. Holott az alvilág és a Jobbik kapcsolatát tagadni megint csak fából vaskarika.

 

Az, hogy pont az elszámoltatás és átláthatóság bajnokának szerepében tetszelegő Jobbik az egyetlen párt, amely nem hajlandó erre, azon túl, hogy törvénytelen, aggályos és farizeus gyakorlat is. Miért titkolóznak? Ha már szélsőséges szervezetekre költik a közpénzt, miért nem elég tökösek ahhoz, hogy ezt a nyilvánosság előtt is vállalják? Előbb-utóbb úgyis színt kell vallaniuk.

 

Ez is bizonyítja, hogy mennyire hiteles a kettős beszédbe belezavarodott − most épp a nyugati nyitást szajkózó − magát „néppártinak” hazudó szélsőjobboldal, amely a korrupció-ellenesség és tisztaság bajnokának szerepében tetszelegve a korrupció felszámolását ígéri. Álruhás politizálás folyik itt annak érdekében, hogy kommunikációs kampányokba csomagolva minél több embert tévesszen meg, hogy aztán kieressze szunnyadó gyűlöletenergiáit.

 

Kiket bújtat a Jobbik, hol és kiknél van a pénz?