Jávor Benedek
Megosztás
2018.6.28. | Jávor Benedek Európai Unió környezetvédelem zöld fordulat

Óriási megtiszteltetés és egyben felelősség is Claude Turmes helyére lépni az EP ipari és energiabizottságának zöldpárti koordinátoraként.
Claude 20 évet töltött az Európai Parlamentben, gyakorlatilag önálló EU-s intézménnyé vált az energiapolitika területén. Akit ő nem ismer, azt nem nagyon érdemes ismerni, ami rejtett összefüggésről, dél-ciprusi földgázprojektről, vagy alsó-frízföldi szélerőmű-beruházásról nem tud, az valószínűleg nem létezik. Az elmúlt két évben részben azelső sorból, részben a háttérből irányítva az EU energiaszabályozásának újrarakásában, a Tiszta Energia Csomag parlamenti vitájában és elfogadásában, az Európai Tanáccsal folytatott tárgyalásokban is meghatározó szerepet játszott. Európa 2030-ig szóló energiapolitikája félreismerhetetlenül az ő keze nyomát is viseli.

Az elmúlt 4 évben elképesztően sokat tanultam tőle, és nagy örömömre szorosan együtt tudtunk dolgozni nem csak a Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági irányelvének elképesztően nehéz tárgyalásai során (aminek a végére a múlt héten sikerült végül pontot tennünk!), de egy sor más előterjesztés kapcsán is, köztük az egyik legemlékezetesebb az Európai Energiabiztonsági Stratégia vitája volt.

Claude Turmes a napokban elhagyta az Európai Parlamentet, hogy a luxemburgi kormány környezetvédelmi és energiapolitikai államtitkáraként folytassa (és így hirtelen a Tanács oldaláról szálljon be a Tiszta Energia Csomag vitáiba). A helyére az ipari és energia bizottság zöld képviselői engem választottak meg koordinátornak, a zöld frakció energia- és iparpolitikájának irányítójává.

Claude persze pótolhatatlan. De amit tudok, megteszek, hogy az a mindig magas szakmai színvonal, és az ebből fakadó befolyás, amivel neki (is) köszönhetően a zöldek az európai energiapolitikán belül rendelkeztek, ne változzon. És ezúton is köszönöm neki az eddigi közös munkát, a bizalmat, amivel támogatott, hogy én lépjek az általa üresen hagyott helyre és persze nagyon sok sikert kívánok neki az új feladathoz! A Tanácsban is nagy szükségünk lesz rá! :)  - Jávor Benedek

 

Csatlakozz!