Megosztás
2020.11.13. |

A Párbeszéd üdvözli, hogy a kormány öt százalékra csökkenti az elvitelre készülő ételek áfáját, elfogadva ezzel azt a javaslatot, amelyet a Párbeszéd frakciójának független képviselőjeként még az első hullám idején, március végén az Országgyűlés elé terjesztettem.

 

A Párbeszéd a március 31-én benyújtott törvényjavaslata szerint a járványügyi intézkedések miatt nehéz anyagi helyzetbe került éttermek jogosulttá válnának az ötszázalékos, kedvezményes áfa felszámítására az elvitelre csomagolt ételek helybeni értékesítésekor és házhoz szállítás esetén is. A fideszes többség akkor azonban érthetetlen módon megtárgyalni sem volt hajlandó a vállalkozásokat segítő javaslatot.

 

Az éttermi áfa csökkentésének gondolata azután a jegybank őszi javaslatcsomagjában is szerepelt. Orbán Viktor pénteki bejelentésében azonban arra hivatkozott, hogy Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára döntött úgy, hogy csökkenti az éttermi áfát.

 

Örvendetes, hogy Orbán Viktor végre nyitottnak bizonyult az ezúttal Parragh László által megfogalmazott, eredetileg Párbeszéd-javaslatra. Ugyanakkor üröm az örömben, hogy az éttermi áfa csökkentésére csak most kerülhet sor. Ha a miniszterelnök már akkor nyitott lett volna a javaslatra, amikor az a Párbeszédtől érkezett, több vállalkozás menekülhetett volna meg a csődtől, több munkahely maradhatott volna meg.

 

 

Budapest, 2020. november 13.

Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője

 

(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)