Megosztás
2015.4.7. |

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője írásbeli  kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: miért költött az Orbán-kormány több száz milliárd forint közpénzt veszteséges bankok felvásárlására. 

 

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában a megvett bankok megerősítésére és újjászervezésére hivatkozott, megerősítve, hogy a magyar állam nem kíván tartósan a tulajdonában tartani kereskedelmi bankokat, és a kormány a felvásárolt pénzintézeteket később várhatóan értékesíti piaci szereplők számára. 

 

A PM meggyőződése, hogy az azóta becsődölt Széchenyi Bankra, a gigaveszteséget felhalmozó MKB Bankra, a túlárazott Budapest Bankra, a vakon vásárolt Erste Bank részesedésre és az aljas módon lenyúlt takarékszövetkezetek feltőkésítésére elköltött közel 400 milliárd forint közpénz felelőtlen pazarlás.

 

A PM szerint a létbiztonság megteremtését célzó Alapjövedelem bevezetésére, és a jövőbe való befektetésre – az oktatásra, egészségügyre – kellett volna fordítani ezt a hatalmas összeget, az állam pedig meglévő széleskörű eszköztárával felvásárlás nélkül is képes lett volna a bankszektor szabályos és átlátható működésének kikényszerítésére.

 

Az államtitkár válasza: http://www.parlament.hu/irom40/03816/03816-0001.pdf

 

Budapest, 2015. április 7.

 

Szabó Zsolt, a PM gazdasági szakpolitikusa