Megosztás
2015.2.20. |

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint kerekítési hibahatáron belül csökkent az államadósság mértéke az előző évihez képest. A Párbeszéd Magyarországért ezért Varga Mihály miniszterhez fordul, hogy tisztázza, milyen számolási trükköket vetnek be az államadósság-csökkentéskor. 

 

Az MNB előzetes pénzügyi számai szerint 2014 végén a magyar állam adósságának GDP-re vetített aránya a lehető legminimálisabb mértékben 0,092 százalékponttal csökkent. Egy tizedesjegyre kerekítve azonban már nem teljesül a csökkenés. Pedig a kétharmados stabilitási törvény előírja: a nemzeti össztermékhez képest évről évre csökkennie kell az államadósságnak. 

 

A PM szerint már 2013-ban is csak mesterségesen sikerült az államadósság-csökkentés kozmetikázása. Már nem elég az a törvénybe épített trükk, hogy nem az aktuális piaci árfolyamon kell számításba venni az adósságot, hanem egy kreált értéken, másrészt nem minden hitelt kell beleszámítani a tartozásba. 2013-hoz hasonlóan állampapír-visszavásárlásra is sor került a kincstári számlákon lévő pénzekből

 

Az MNB számai igazolják: idén már a korábbi trükkök sem elegendőek, ezért addig a tizedesjegyig kellett számolniuk, amíg kijött a csökkenés.

A PM szerint elfogadhatatlan, hogy kozmetikázással próbálják meg a látszat szintjén csökkenteni az államadósságot. Tisztázni kell, hogy ezek a számolási trükkök felvetik-e a költségvetési csalás vádját. 

 

Budapest, 2015. február 20.

 

Szabó Zsolt

a PM önkormányzati képviselője