Megosztás
2016.3.20. |

Magyarország európai összehasonlításban a bőséges és jó minőségű vízkészlettel rendelkezik, ennek ellenére a lakosság jelentős hányada nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez, elsősorban a geológiai eredetű arzén miatt. A kormány határidőt és pénzt is kapott a probléma megoldására az EU-tól, ám az arzénes víz tovább mérgezi a lakosságot. – A Párbeszéd Magyarországért (PM) azonnali felelősségre vonást, és az érintetteknek tiszta ivóvizet követel.

 

A közelmúltban többen is súlyos arzénmérgezést szenvedtek Szentes környékén a magas arzéntartalmú víz miatt. Mindez nem történhetett volna meg, ha az Orbán-kormány betartja az EU által szabott sokadik határidőt a vizek arzénmentesítésére.

Az EU-ban 10 mikrogramm/liter az egészségügyi határérték, Magyarországon viszont a belépés előtt az 50 mikrogramm/literes határértékhez ragaszkodtak a hatóságok – a biztonságot nyilvánvalóan az alacsonyabb érték garantálja: a szervetlen arzént a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség ún. 1. csoportú rákkeltő anyagként tartja nyilván.

Idehaza az EU-tagság után jókora haladékkal, előbb 2009-től, majd a Bizottság határozata nyomán 2012. decemberétől kellett volna biztosítani az új határérték alatti arzénszintet, ez azonban nem sikerült, ma is több mint 200 település ivóvizében több az arzén a megengedettnél. 2010 februárjában az ÁNTSZ körlevélben jelezte az érintett önkormányzatoknak: a 10 mikrogramm/liter feletti arzéntartalom esetén nem fog hozzájárulni a szennyezett víz ivóvízként való felhasználásához. A nemzeti együttműködés rendszerében azonban elhalt a hatósági szigor: győzött a takarékosság, és folytatódott a probléma elhallgatása, illetve az arzénes vizű területeken élők mérgezése. Ma is vannak települések, ahol csak lajtos kocsival, illetve zacskós vagy palackos formában lehet szabványos ivóvízhez jutni, a külterületen élők biztonságával pedig senki nem foglalkozik. Az utolsó határidő tavaly év végén járt le, és addig az EU-tól arzénmentesítésre kapott százmilliárdos forrással is el kellett volna számolni. Könnyen lehet, hogy a megoldást elszabotáló Orbán-kormány a pénzek visszafizetésére kényszerül, miközben az arzén tovább mérgezi a lakosságot, immár egyértelműen a kormányzati felelőtlenség miatt.

A PM azonnali vizsgálatot és felelősségrevonást, továbbá az egészséges ivóvíz biztosítását követeli. Ha a megoldásnak sem műszaki, sem pénzügyi akadálya nincs, akkor a kormánynak nincs mentsége a tétlenségre: amennyiben továbbra sem tesznek semmit, akkor büntetőjogi eszközökkel is fel fogunk lépni a lakosság egészségét veszélyeztetőkkel szemben.

 

Budapest, 2016. március 20.

a PM elnökségi tagja, dunaújvárosi önkormányzati képviselő

 

Csatlakozz! - http://parbeszedmagyarorszagert.hu/urlap/csatlakozz-hozzank

Új. Bal. Zöld.