Megosztás
2015.9.25. |

A hét elején kirobbant Volkswagen, majd a tegnapi BMW, Audi, Skoda botrány újfent bebizonyította, hogy a multinacionális vállalatok a végletekig képesek elmenni bevételük maximalizálása érdekében. A német autógyártók nem csak a fogyasztókat verték át szánt szándékkal a károsanyag-kibocsátását manipuláló szoftvere segítségével, hanem a környezetet és az emberi egészséget is súlyosan károsították, melynek az egész társadalomra nézve vannak számszerűsíthető költségei.A német autógyártók csalására az Amerikai Egyesült Államokban derült fény, ami megkérdőjelezi az európai környezetvédelmi szabályozások és azok végrehajtásának hatékonyságát is. Amerikával ellentétben az Európában a forgalomba kerülő autók tesztelését a gyártók által finanszírozott mérnökök végzik, így véleményük semlegessége legalábbis megkérdőjelezhető. A témában jártas civil szervezetek tanulmányai alapján egy átlagos autóvezető esetében legalább 40%-os a különbség van az autók valódi és a gyártók által kommunikált kibocsátásai között.

A napvilágra került bizonyítékok után mennyi bizalmunk lehet fogyasztóként a Volkswagenben, vagy bármelyik másik autógyártóban? Mit tesz ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság, amikor évente félmillió európai polgár hal meg idő előtt a légszennyezés következményeként?

Az EP zöld frakciója vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni, hogy késedelem nélkül vizsgálják ki az ügyet. Fel fogjuk szólítani az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezze a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát, mert sürgősen új, független szakértők által végzendő tesztelési folyamatra van szükség.

Legalább ilyen fontos, hogy az új szabályok bevezetéséig a tagállamok hatékonyabban tartassák be az érvényben lévő szabályokat és vessenek véget a fogyasztók hamis adatokkal történő rendszeres és tudatos átverésének.

 

Budapest – Brüsszel 2015. szeptember 25.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő