Megosztás
2016.2.16. |

Semmiféle kartell nem volt összehozható a kormány, és személyesen Lázár János aktív részvétele nélkül.

 

Jávor Benedek: hírek szerint a GVH - bár egyszer már nem látott okot a versenyfelügyeleti eljárásra - a kormány kitartó unszolására mégiscsak eljárást kezdett az M4-es autópálya ügyében. A gyanú kartellezés. Olyasmi, aminek Lázár János 2014 elején - kérdésemre adott válaszában - még semmiféle nyomát nem látta, hogy aztán egy évre rá kartellgyanút harsogjon. Arról megfeledkezve, hogy ennek az állítólagos kartellnek a pénzügyi igényeit a kormány 2014 végén a várakozásaikon felül is kielégítette, amikor a később kartellezőnek minősített társaságok projektjét még kitömték egy kis extra pénzzel. Egyedi kormányhatározatban emelték meg ugyanis a projekt költségkeretét, és csökkentették a műszaki tartalmát.

Persze az már eredetileg is túl volt árazva, ez igaz. És a GVH jól teszi, ha vizsgálódik. Szabadjon azonban megjegyeznem: itt semmiféle kartell nem volt összehozható a kormány, és személyesen Lázár János aktív részvétele nélkül. Úgyhogy a GVH vizsgálatának egyetlen elfogadható eredménye lehet: a vádlottak padján a Közgép, a Swietelsky meg a Colas mellett ott kell ülnie Lázár Jánosnak és Csepreghy Nándornak is. Nélkülük mindez nem jöhetett volna létre. Az ő felelősségük kiemelése nélkül a vizsgálat szimpla porhintés. A Simicska-háború egyik alfejezete, ami persze nem érdektelen, hiszen a mi pénzünket verik el az egészre, de a lényeget illetően mellékvágány. A lényeg ugyanis nem a Közgép, vagy Simicska, vagy az M4. Hanem az a kormányzati masinéria, amelyik csővezetéken lopja el a pénzt, EU-s vagy hazai forrást, az mindegy, az éppen aktuális strómanoknak. Tegnap Simicskának, ma Garancsinak, bábuk a táblán. A játékost tessék lefülelni, kedves GVH, ha már vizsgálódnak. És lássuk be, Lázár vagy Csepreghy persze itt szintén csak a játékos kezei. A fej Felcsúton pihenget, a stadionja árnyékában.

 

A hír: http://www.origo.hu/gazdasag/20160215-megis-vizsgalodik-a-gazdasagi-versenyhivatal-az-m4-es-autopalya-epitesehez-kapcsolodoan-felmerult.html

(fotó: index.hu)

 

2016. február 16., kedd

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője

 

Új. Bal. Zöld.