Megosztás
2020.10.30. |

A vadállatok szórakoztató műsorokban való szerepeltetésének tiltásáról szóló határozati javaslatot nyújtott be a Párbeszéd az Országgyűlésnek. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy érző élőlényeket természetes viselkedésüktől teljesen idegen mutatványokra kényszerítenek szórakoztatás céljából.

 

Az egyik hazai magáncirkusz afrikai elefántjainak közelmúltbeli, gyanús körülmények között történt halála ismét rávilágított arra a tényre, hogy a vadállatok cirkuszokban való szerepeltetése, a különböző „mutatványokra” való idomítása, a cirkuszi menazsériában való tartása és rendszeres szállítása teljesen idegen az állat normális viselkedésétől, nem felel meg természetes igényeinek, és gyakran kifejezett szenvedéssel jár számukra. Nem véletlen, hogy az Európai Unió több mint 20 országában már tilos vagy éppen folyamatban van a tiltás a vadállatok szórakoztatóiparban való használatáról.

 

Az állatok védelméről szóló törvény preambuluma is kimondja, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények. A Párbeszéd szerint a vadállatok érző élőlényként való kezelésével, méltóságuk tiszteletben tartásával teljesen ellentétes, ha ragadozó nagymacskákat karikákon átugrálásra, többtonnás elefántokat pedig kis porondon egyensúlyozásra és számukra teljesen idegen testhelyzetek felvételére kényszerítenek. Ezért a Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a vadállatok szórakoztató műsorokban való szerepeltetésének tiltásáról. Számos példa van már arra, hogy a 21. század cirkuszművészete emberi erővel, kitartással, kreativitással megvalósítható csoda is lehet vadon élő állatok kizsákmányolása és fogságban tartása nélkül.

 

 

Budapest, 2020. október 30.

 

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, Budapest állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízottja

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő

 

(Fotó: MTI/EPA pool/Sebastien Nogier)