Megosztás
2014.8.6. |

Ne veszélyeztessék félmillió ember életét!

 

Az Együtt-PM Szövetség fölszólítja a kormányt és a budapesti városvezetést, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy uniós forrásokból kerülhessen sor a napi szinten félmillió ember által használt hármas metróvonal felújítására!

Az Együtt-PM Szövetség hónapok óta követeli a magyar kormánytól, hogy biztosítson uniós forrásokat a 3-as metró felújítására. Évek óta ismert a hazai közlekedési szakmán belül, hogy a vonal műszaki állapota kritikus. A szélesebb közvélemény tájékoztatása érdekében szerveztük meg a vonal sajtónyilvános bejárását. Ennek révén a metróvonalat naponta használó százezrek is megbizonyosodhattak arról, hogy nem lehet tovább halogatni a felújítást. Pikáns adalék, hogy a bejárás után néhány nappal történt is egy – személyi sérüléssel szerencsére nem járó – tűzeset, mely egy fél napra megbénította a várost.

 

Sajnálatos módon Lázár János miniszter úr nem támogatja, hogy a vonal felújítása uniós támogatással valósuljon meg. Varga Mihály miniszter út pedig bejelentette, hogy a fővárosnak saját forrásból kell finanszíroznia a beruházást. Mivel a vonal felújításához hozzávetőlegesen 70-120 milliárd forintra, míg a szerelvények felújításához vagy cseréjéhez további 60-120 milliárd forintra lenne szükség, a saját forrásból történő finanszírozás brutális mértékben adósítaná el a fővárost.

Tarlós István főpolgármester ma tárgyal Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel. Felszólítjuk a kormányt és a fővárost: ne halogassák tovább a halaszthatatlant! Ne veszélyeztessék a vonalon naponta utazó félmillió ember életét! Továbbá követeljük, hogy a kormány emelje be a metrófelújítást az uniós projektek közé, és ne kergesse adósságcsapdába a fővárost!

 

Budapest, 2014. augusztus 6.

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő,

 

az Együtt-PM Szövetség politikusa