Megosztás
2020.7.14. |

A Párbeszéd nem engedi, hogy Orbán Viktor elvegye a magyar tengert, és a haveroknak ossza szét! Ezért törvényjavaslatot nyújtottunk be a parlamentnek, hogy az oligarchák szolidaritási adóval segítsék a helyi önkormányzatokat.

 

„Több Balaton, kevesebb Adria” – hangzott el a napokban Orbán Viktortól. Kijelentése ugyanakkor csak egy szűk csoportot érint, hiszen a magyar tenger lassan-lassan csak az elité lesz – egyrészt az áremelkedések következtében, szabadstrandok hiányában csak a tehetősebb embereknek lesz módjuk a Balatonnál tölteni szabadidejüket, másrészt annak lehetünk szemtanúi, hogy Orbán Viktor szűk köre – haverok, rokonok – szó szerint felvásárolják a környéket.

 

A Párbeszéd nemet mond a Balaton üzleti-politikai motivációjú kisajátítására. Hiába a koronavírus-járvány, a NER kegyeltjei az elmúlt hónapokban is rendre terjeszkedtek mind az északi, mind a déli parton. Gazdasági épület címén felépített luxusvillák hegyelhordással, nádirtás luxus apartmanok miatt, a balatoni viharjelző szolgálat működésének veszélybe hozatala társasházépítés céljából – ez a felsorolás mutatja be a Fidesz balatoni ténykedéseit.

 

A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújtott be, hogy véget érjen a magyar tenger elherdálása. Felháborító, hogy a járvány következtében lejtmenetbe került turizmust úgy segítené meg a kormány, hogy Mészáros Lőrincnek és üzlettársainak szállodáit támogatja meg sok tízmilliárd forinttal, miközben a balatoni nyaralási lehetőségek egyre jobban szűkülnek. A Párbeszéd sürgeti, hogy ezeket az extratámogatásokhoz jutott luxusszállodákat szolidaritási adóval sújtsák – az ebből befolyó összegeket pedig a helyi önkormányzatok szabadstrandok létrehozására tudnák fordítani, ezáltal a Balaton elérhető lenne valamennyi nyaralni vágyónak.

 

 

Budapest, 2020. július 13.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese