Szabó Tímea
Megosztás
2014.3.28. |

A romák elleni támadások és az integrációs kihívások az utóbbi időben ráirányították az Európai Unió döntéshozóinak is figyelmét a megoldás keresésére. Az integráció ügyét segítve az Együtt-PM elkészített egy szakpolitikai anyagot, mely konkrét válaszokat és javaslatokat kínál a jelen tarthatatlan helyzetre.

Hiába fogadott el az EU 2011-ben egy Roma Keretstratégiát, ha az eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Elfogadhatatlan, hogy hazánkban, az Orbán-kormány szóban is alig hajlandó tenni a kirekesztés és a gyűlölet ellen, tett pedig egyáltalán nem követi a kormányzati ígéreteket. Ráadásul Balog Zoltán miniszter évek óta a „szeretetteljes szegregáción” munkálkodik.

Az Együtt-PM szakértői anyagának célja, hogy áttekintést nyújtson az európai romapolitikáról és annak lehetséges fejlesztési irányairól. Konkrét javaslatokat tesz arra, hogy az integráció hosszú távon kézzelfogható valóssággá váljon. Javasoljuk többek között, hogy a Bizottság alakítson ki egy válságtérképet, fejlessze tovább a keretstratégia monitoring rendszerét és vezessék be a kisebbségvédelem nyitott koordinációját. A gyermekvédelemmel kapcsolatos barcelonai célkitűzések ismételt bevezetése is elengedhetetlen. A mikrohitel-programokat ki kell terjeszteni, hosszú távon pedig egy esélyegyenlőségi keretirányelvet is el kell fogadni.

 

A KÖZPOLITIKAI FÜZET LETÖLTHETŐ INNEN

 

Budapest, 2014. március 28.

 

 

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke