Megosztás
2016.10.4. |

Az Európai Parlament ma elsöprő többséggel támogatta, hogy az Európai Unió ratifikálja a tavaly decemberben Párizsban elfogadott nemzetközi klímamegállapodást, így az hamarabb életbe léphet, és elkezdődhet a klímavállalások tényleges megvalósítása.

 

A megállapodás értelmében az ENSZ 195 tagországa kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése iránt. A párizsi paktum hivatalosan akkor lép életbe, ha a kibocsátások legalább 55 százalékát jegyző, minimum 55 ország saját törvénykezésébe iktatja azt. 

A világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országai, így az USA, Kanada, India, Kína és Szaúd-Arábia már eldöntötték, hogy még az év vége előtt a jogrendjükbe iktatják a megállapodást. A mai szavazással végre az Európai Unió is felzárkózott a sorban, így teljes jogú tagként lehet jelen az ENSZ egyezmény részes feleinek soron következő, a részletek kidolgozására összehívott decemberi találkozóján, és nem vesztette el hitelét, mint a. A döntést üdvözölte a Ban-Ki-moon, az ENSZ főtitkára, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke is.

A mai plenáris szavazást megelőzően az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága szavazott a mielőbbi ratifikációt sürgetve, szeptember 30-án pedig a Tanács döntött az ügyben rendkívüli ülésen. A lépés erősíti az Európai Unió hitelét és a klímaváltozás elleni harcban betöltendő éllovas szerepét.  Ugyanakkor a döntés csak az Európai Unió egészére vonatkozik, miközben egyes uniós tagországokban, pl. Lengyelországban a ratifikációs folyamat kimondottan nehezen halad, nem érzik fontosnak a klímavédelem ügyét. 

A ratifikációs nehézségek is mutatják, hogy a kormányokra egyre nagyobb felelősség hárul. Magyarország – és hat további ország - már ratifikálta az egyezményt. A magyar erőfeszítés dicséretes, ugyanakkor a kormány által tett vállalások a Párizsban elfogadott 1,5 Celsius fokos globális felmelegedési küszöbértéken belül maradáshoz elégtelenek. 

Ahogy az Európai Unió Tanácsának soros elnöki szerepét betöltő Szlovákia is hangsúlyozta, minden uniós tagállamnak, így hazánknak is a klímaváltozás megfékezéséhez szükséges valódi intézkedések megtételére kell koncentrálnia, azaz drasztikusan csökkenteni kell a széndioxid-kibocsátást, mihamarabb fel kell hagyni a hagyományos és rendkívül szennyező energiahordozók támogatásával, ehelyett a megújuló energiaforrások terjedését és az energiatakarékossági és energiahatékonysági intézkedéseket kell célzottan ösztönözni. 

 

Brüsszel-Budapest, 2016. október 4.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!