Megosztás
2020.8.29. |

A kormánynak ingyenessé kellene tennie a koronavírustesztet minden állampolgár számára, már csak azért is, mert valójában jogszabály kötelezi erre a kabinetet. Ha Szijjártó Péter szerint a jogszabályok betartása nem szezonális kérdés, akkor nincs más dolga, mint a járványhelyzet idejére vonatkozó törvényi előírások követése.

 

Az egészségügyről szóló törvény 142. §-a egyértelműen kimondja, hogy a Magyarország területén tartózkodó személy részére a járványügyi ellátások közül a kötelező védőoltást (kivéve a külföldre történő kiutazás miatt szükséges védőoltást), a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot, a kötelező orvosi vizsgálatot, a járványügyi elkülönítést, a fertőző betegek szállítását, a mentést kötelezőn és ingyenesen biztosítani kell. Ezért is érthetetlen, hogy miért fizetteti meg a kormány a magyarokkal a 30–60 ezer forintba kerülő koronavírusteszteket. Egy négygyermekes család esetében ez több százezer forintos kiadást is jelenthet, amit a többség nem engedhet meg magának. Ugyanígy a fekvőbeteg-ellátásból hazaérkező betegeknek, a kórházakban dolgozó személyzetnek, a táborból hazaérkező diákoknak, az edzőtáborokban a sportolóknak számtalan esetben önerőből kell kifizetniük a teszteket.

 

A Párbeszéd követeli a kormánytól, hogy tegye ingyenessé ezt a szűrővizsgálatot, és lehetőleg minél szélesebb körben teszteljen, hogy meg lehessen fékezni a járvány súlyosbodását.

 

 

Budapest, 2020. augusztus 29.

Szabó Tímea,

a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke

 

(Fotó: MTI / Sóki Tamás)