Megosztás
2020.6.21. |

A magyarok a sereghajtók közt, hiába a kormány álságos sikerpropagandája. A Párbeszéd szerint a kormány a felhatalmazási törvény idején hozott rendelkezéseivel megint csak a gazdag oligarcháknak és bankoknak, nem pedig az embereknek kedvezett. Az Eurostat friss adatai szerint 2019-ben Magyarország egy főre jutó tényleges fogyasztása az uniós átlag mindössze 67 százaléka volt, így csupán Bulgária és Horvátország került hazánk mögé. Mindemellett a fogyasztásban is megmutatkozó egyenlőtlenségek súlyosan bomlasztó hatással vannak közösségeinkre és fokozzák a társadalmi kirekesztettséget.

 

Magyarország versenyképességi előnye továbbra is az olcsó munkabérekért foglalkoztatott képzett munkaerőben rejlik, ez az előny azonban egyre gyorsabban csökken. Ebben nagy szerepet játszik az egészségügyi terület folyamatosan romló állapota, az oktatás alacsony színvonala és az innovációs kapacitás hiánya is. A Párbeszéd szerint a kormánynak nem a multinacionális vállalatokba, hanem az emberekbe, a humán tőkébe kellene befektetnie – ez országunk fejlődésének alapja. Az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy megfelelő finanszírozása helyett Magyarország kormánya az apadó versenyképességi előnyökért inkább gigantikus állami támogatásokkal és adókedvezményekkel kompenzálja a multinacionális vállalatokat. 2010 és 2018 között az Orbán-kormány összesen 346 milliárd forint állami támogatást biztosított a külföldi tőke hazai cégeinek, ami mellett eltörpülnek a hazai kis- és középvállalkozásoknak járó támogatások.

 

A Párbeszéd Alapjövedelem-javaslata megoldást nyújtana a szegénység és a kiszolgáltatottság felszámolásához, növelve ezzel a fizetőképes kereslet és a munkaképes népesség arányát. Nem igaz a mondás, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék, hiszen aki nem kap enni, az dolgozni sem képes. Célunk egy olyan gazdaságpolitika megteremtése, amely az emberektől nem elvesz, hanem hozzásegít a méltóságteljes élet kialakításához, és megalapozza a jövő generációinak biztonságát.

 

 

Budapest, 2020. június 21.

Párbeszéd Sajtó

 

(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)