Megosztás
2020.6.27. |

Elfogadhatatlan, hogy a Covid-19 válság miatt nehéz helyzetbe került katás önfoglalkoztatók a más európai országokban alkalmazott jövedelempótló intézkedések helyett adóemelésre, fenyegetésekre és vegzálásra számíthatnak a Fidesz-kormánytól. A Párbeszéd egyetért a bújtatott munkaviszonyok visszaszorításának céljával, de azt adóemelések és megfélemlítés helyett pozitív ösztönzőkkel kell elérni!

 

A Párbeszéd a katás kényszervállalkozók munkaviszonyba visszatérését a Fidesz által javasolt adóemelés helyett adócsökkentéssel segítené: a katás önfoglalkoztató létből munkaviszonyra váltó alkalmazott után két évig nem kellene szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni, és a medián bérig 9 százalékra csökkenne az szja.

 

A Párbeszéd felhívja a kormány figyelmét, hogy a munkavállaló alkuereje gyengébb a munkáltatóénál, és nincs ez másképp a bújtatott munkaviszonynál sem. Ezért kérjük a kormányt, hogy a bújtatott munkaviszony feltárásakor a dolgozótól ne kérjék visszamenőleg az elmaradt szja-t, hiszen az – egy hosszabb ideje fennálló szerződésnél – akár több millió forintra is rúghat, és ezzel családokat tehetnek tönkre.

 

A Párbeszéd figyelmezteti továbbá a kormányt, hogy Parragh „annyi ember ment tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni” László tanácsaival óvatosabb legyen. Parragh az egyetlen olyan vállalkozói „érdekvédő”, aki az önfoglalkoztatók jövedelempótlása helyett adóemelést kért a kormánytól.

 

Parragh úr, Varga miniszter úr: ha már segíteni nem tudnak, legalább ne ártsanak!

 

 

Budapest, 2020. június 27.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő