Szabó Tímea
Megosztás
2018.2.11. |

A Város Mindenkié (AVM) csoport azért indított kampányt, hogy soha többé ne lehessen Magyarországon gyermekes családokat kilakoltatni. Magyarország tagja annak az ENSZ egyezménynek, amely kötelezi az államot a megfelelő életszínvonalhoz való jog biztosítására.

Az állampolgároknak joguk van a szociális biztonsághoz, az önkormányzati törvény szerint a helyi önkormányzatok kötelező feladata a hajléktalanság megelőzése, a gyermekvédelmi törvény pedig megtiltja, hogy a gyerekeket kizárólag anyagi okok miatt szakítsák el a szüleiktől. Ennek ellenére mindez megtörténik, semmi sem garantálja, hogy elhelyezés hiányában legalább a gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni és ezzel szétszakítani.

Az állam nem tesz eleget a kötelezettségének, hogy megelőzze a hajléktalanná válást – ezen belül is különösen a gyermekes családok hajláktalanná válását -, a hatóságok pedig módszeresen megsértik a gyermekvédelmi törvényt.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor kegyetlen országot épít, ahol az egyik oldalnak egyre több helikoptere, medencéje, kaszinója van, a másik oldalon pedig sokmillió ember van, akiről elfeledkeznek csakis azért, mert nem tartoznak “Orbán Viktor haveri köréhez”. Olyan országot szeretnének építeni, ahol ha valakinek kevesebb jutott, rossz körülmények közé született, vagy elvesztette a munkáját, nem hagyják, hogy nincstelenné váljon, utcára kerüljön. Elmondta, Karácsony Gergely Zuglóban már bevezetett olyan támogatási rendszert, ami a nehéz sorsú családokon segít, és ez mintául szolgálhat a következő kormánynak. Ők is támogatják a szociális bérlakásprogram elindítását és a 2015-ben eltörölt lakásfenntartási támogatás visszavezetését.

 

Forrás: merce.hu

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!