Megosztás
2020.11.26. |

 

A Párbeszéd károsnak tartja azt az indítványt, amely állami feladattá nyilvánítaná a hulladékkezelést, majd koncessziós szerződéssel egy kiválasztott cégre bízná a feladat elvégzését.

A párt elnökségi tagja csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott javaslata alapján a kormány a teljes hulladékgazdálkodást kiárusítaná. Szabó Zsolt ezt úgy értékelte, hogy a kabinet egy újabb ágazat szétverését tervezi. Dunaújváros alpolgármestere az általa problémásnak látott pontok felsorolását azzal kezdte, hogy a jövőben egyetlen egy cég lenne jogosult a hulladékgazdálkodás elvégzésére.

Az, hogy ebben mekkora a mutyi lehetősége, az már a dohánykoncesszió esetében is kiderült - közölte. Az alpolgármester megjegyezte, talán azt sem kell magyarázni, hogy egy "ilyen országos vízfej mennyire alkalmatlan bármire is". Az Orbán-kormány először 2012-ben nyúlt hozzá a hulladékgazdálkodáshoz és ezzel "totáli csődöt" okozott az ágazatban - jelentette ki Szabó Zsolt. Jelenleg a cégek többsége veszteséges, az infrastruktúra leromlott és ellehetetlenült a szelektív hulladékgazdálkodás - tette hozzá. A kormányzati ténykedést jól mutatja az országban található rengeteg, illegálisan lerakott szemétkupac - közölte.

Egy ilyen koncesszió az ország, az önkormányzatok és a lakosság számára is káros, csak a Fidesznek jó, mert hosszú évtizedekre bebetonozhatja magát az ágazatban, a szerződés nyertese pedig évtizedekig tudja támogatni a Fideszt és annak aktuális vezetőjét - fogalmazott. A kormánypárt a lépéssel ráadásul "még egyet tud ütni" az önkormányzatokon, mert nemcsak forrásokat von el tőlük, de feladatokat is és ezzel még jobban ellehetetleníti azokat - szögezte le a politikus.

 

(MTI)

 

Fotó: MTI / Mohai Balázs