Megosztás
2020.4.19. |

A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy Magyarország területén minden háztartás számára ingyenesen elérhető legyen egy olyan szélessávú internetes kapcsolat, amely alkalmas otthoni munkavégzésre és tanulásra egyaránt.

 

A Párbeszéd a kormánynak azt javasolja, hogy minden magyar háztartás számára legyen hozzáférhető egy ingyenes internetes alapcsomag vezetékes, vagy vezeték nélküli hálózatokon. A szolgáltatók a javaslat értelmében adókedvezményre lennének jogosultak a biztosított ingyenes csomagok arányában.

 

A Párbeszéd hat éve, 2014 óta követeli az ingyenes, mindenki számára elérhető internetet, ugyanis az internet mára alapszükségletté vált. Aki nem fér rendszeresen hozzá, az gyakorlatilag kiszorul a társadalomból. Hiánya olyan mértékű versenyhátrányt jelent az egyénnek, mintha nem tudna olvasni – nem tudja képezni magát, beszűkülnek a kommunikációs lehetőségei, nem tud boldogulni a munkaerőpiacon. Ahogy az analfabetizmus felszámolása állami feladat, amelyben szintén van elmaradás, úgy az állampolgárok internethez juttatása is az.

 

A koronavírus járvány különös aktualitást ad a Párbeszéd régi követelésének, hiszen a hirtelen távoktatásba kényszerült diákok és pedagógusok, az otthonról dolgozó munkavállalók helyzete is ellehetetlenül internet hozzáférés nélkül.

 

A javaslattal a szélessávú internet kvázi alapjoggá válhatna, amely a koronavírus járványtól függetlenül is előfeltétele egy modern, és további fejlődésre is képes társadalomnak.

 

Budapest, 2020. április 19.

Kocsis-Cake Olivio

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese