Megosztás
2021.1.11. |

 

Megmagyarázhatatlan az a káosz, amelyet az Orbán-kormány bukott járványkezelése, felelőtlen kommunikációja és az oltással kapcsolatos lépéseinek értelmetlen sora mutat. A Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a kormány rendeletben szabályozza a Covid elleni oltás rendelkezéseit.

 

Hiába kommunikálja Orbán Viktor, hogy Magyarországnak van oltási eljárási terve, az igazság ezzel szemben az, hogy semmilyen nyilvánosan elérhető Covid-oltási terv nincs. A kormány nem tett közzé semmilyen, az egészségügy és a járványügy vezetői által jegyzett dokumentumot, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a magyar állam milyen ütemezéssel, milyen prioritások szerint fogja beoltani a vakcinázásra jelentkezőket. Mindeközben – egészségügyi szakmai szempontokat mellőzve – az oltási regisztráció Rogán propagandaminisztériumához tartozik.

 

A Párbeszéd a mai napon határozati javaslatban követeli a következőket.

 

A kormány tegyen közzé világos és mindenki számára elérhető oltási eljárásrendet; hozzon létre egy átlátható szempontrendszert, amely alapján eldönthető, hogy kit, milyen sorrendben terveznek beoltani; az egészségügyben dolgozók beoltása után vegyék sorra a pedagógusokat; az oltást végezhessék a háziorvosok és a munkahelyi üzemorvosok is; biztosítsák az otthoni oltás lehetőségét mozgásképteleneknek és betegeknek; az átoltottságról adjanak ki naponta részletes adatokat; a lakosság széles körű tájékoztatása és felkészítése mellett segítsék a legelesettebb társadalmi csoportok regisztrációját is. Végül, de nem utolsósorban a kormány növelje a kapacitásokat és az oltásra fordítandó szükséges anyagi és humánerőforrásokat is.

 

A Párbeszéd álláspontja szerint a kormány megbukott a járványkezelésben, és az oltásra való felkészülésben is ugyanolyan felelőtlen és inkompetens. A Párbeszéd ezért az oltási tervről szóló határozati javaslatával elvégzi a kormányzat munkáját.

 

 

Budapest, 2021. január 11.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke