Megosztás
2020.9.6. |

Orbán Viktor legszorosabb diplomáciai kapcsolatait olyan államok vezetőivel tartja fent, amelyeket a korrupció, az emberi jogok semmibevétele, a megfélemlítés és a hazugságokon alapuló propaganda tart életben. A Párbeszéd ezért határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a belarusz elnökválasztást követő erőszakos cselekményt elkövetőkkel szembeni belépési tilalomról.

 

Az elmúlt évtizedekben, amikor a népakarat szembeszállt az önkényuralommal, a bukott diktátorok külföldre menekültek. Míg Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök Moszkvában lelt menedékre, addig a jogerősen elítélt macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit Orbán Viktor emberei menekítették Magyarországra.

 

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök most emberek százait vetette börtönbe, számos tüntető szenvedett maradandó sérülést, az eseményeknek halálos áldozatai is vannak. Az Európai Unió valamennyi tagállama kiáll a diktatúra és választási csalások ellen fellépő belorusz tüntetők mellett, csak a magyar kormány tapsol a diktatúráknak.

 

Elfogadhatatlan, hogy egy jogállam bukott diktátorokat rejtegessen, és felelősségre vonásukat szabotálja, ezért ezt minden eszközzel meg kell akadályozni.

 

A Párbeszéd indítványa, hogy a belorusz események alatt atrocitásokat elkövető vagy azokat parancsba adó személyek számára beutazási tilalmat és a menedékjogi kérelmek elutasítását rendelje el a kormány az Országgyűlés határozata alapján. Magyarország kormánya cselekedjen, és mutassa meg, hogy valóban az emberek oldalán áll, és fejezze ki szolidaritását a belorusz néppel!

 

 

Budapest, 2020. szeptember 6.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese

 

(Fotó: AFP / Sergei Gapon)