Párbeszéd
Megosztás
2018.4.17. |

A Párbeszéd is gyűjteni fogja az aláírásokat annak érdekében, hogy ki lehessen írni a népszavazást a Római-partra tervezett mobilgátról - jelentette be kedden a párt társelnöke.

    Szabó Tímea egy budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az országgyűlési választás után negyven napig nem lehet népszavazási aláírásgyűjtést indítani, ezért a héten még csak a papíralapú illetve online regisztrációt kezdik meg. Aki ezekre jelentkezik, azt a későbbiekben megkeresik majd az aláírásáért - közölte.

    A Párbeszéd bízik abban, hogy a Fidesz-KDNP-t kivéve minden más párt részt vesz az aláírásgyűjtésben - közölte a gát ellen tiltakozó politikus. Ideje megkérdezni az embereket, hogy akarnak-e egy olyan mobilgátat a parton, amelyik nem csak veszélyes, de sokkal drágább is, mint egy, a civilek és a Párbeszéd által támogatott, a Nánási út - Királyok útjára tervezett védmű - jelentette ki a képviselő.

    A társelnök emlékeztetett, hogy tavaly ősszel az Együtt - a Korszakváltók Párjával közösen már benyújtottak egy hasonló kérdést, de akkor a főváros vezetése "megijedt". Tarlós István főpolgármester "megpróbálta kicselezni" a népszavazást, ezért visszavonták a mobilgátról szóló határozatot, később viszont egy, a korábbihoz nagyon hasonló javaslatot nyújtottak be - tette hozzá.

    A sajtótájékoztatón részt vett Béres András, a Párbeszéd III. kerületi önkormányzati képviselője, aki azt mondta, hogy a Fidesznek az ingatlanlobbi érdeke fontosabb, mint az olimpiarendezés vagy a vasárnapi boltzár. Ezekben az ügyekben ugyanis visszakoztak, de továbbra is a partra akarják építeni a gátat - fogalmazott.

    A  Fővárosi Választási Bizottság múlt héten hitelesítette az "Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?" című népszavazási kérdést.

    A referendum kiírásához 138 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni 30 nap alatt, az aláírásgyűjtést legkorábban május 18-án lehet megkezdeni. 

 

MTI

 

Csatlakozz!