Megosztás
2021.2.26. |

 

A járvány harmadik hulláma elérte hazánkat is, naponta több ezer új fertőzöttet regisztrálnak, a halálos áldozatok napi száma is tartósan 100 fő feletti. A szakértők szerint a járványügyi helyzet tovább romlására kell számítanunk a következő két hétben, így nem is kérdés, hogy sürgősen cselekedni kell.

 

Ennek egyik legfontosabb lépése lenne a tavaszi szünet előrehozása, hiszen a fertőzések száma drasztikusan megugrott a gyerekeknél; naponta zárnak be osztályok, iskolák és óvodai, bölcsődei csoportok is – jelenleg legalább 809 közoktatási intézményt érintenek a lezárások. Egy átmeneti iskolai szünet lefékezné a vírus terjedését a teljes társadalomban, és időt adna az oktatásban dolgozók beoltására is.

 

A romló adatok láttán, a komoly veszélyhelyzet kialakulása miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a kormányfőhöz fordult, hogy zárja be az iskolákat, ne hagyja cserben a pedagógusokat, akik nap mint nap emberek tömegeivel találkoznak, amelynek következtében egyre többen betegszenek meg és szorulnak kórházi ellátásra.

 

Az uniós tagállamok túlnyomó többségében a pedagógusok részei az oltási tervnek; érthetetlen, hogy Magyarországon miként maradhattak ki a kormány elfuserált oltási tervében meghatározott, kiemelten védendő csoportokból. Rendszeres tesztelés, teljes táppénz és mielőbbi oltás: ezt kellett volna biztosítani az oktatásban dolgozók számára már eddig is, de most ez mindennél sürgetőbbé vált.

 

Azért is érthetetlen, hogy nem oltják be a közel 200 ezer pedagógust, mert a kormányfő állítása szerint napi 500 ezer ember beoltására képesek, és ehhez most már kellő számú vakcina is rendelkezésre áll.

 

A kormány hozzánemértését és felkészületlenségét mutatja az is, hogy mindeközben egyre több, krónikus betegséggel nem rendelkező fiatal és középkorú már túlesett az oltáson, mindenféle magyarázat nélkül, pedig – ahogy a PDSZ is felhívja a kormány figyelmét – a pedagógusok átlagéletkora 54 év, és köztük sokan krónikus betegségekkel küzdenek. Itt az ideje tehát, hogy a tavaszi szünet előrehozásával egy időben megkezdődjön a tanárok koronavírus elleni oltása is.

 

Az intézmények újbóli megnyitása és a biztonság megteremtése csak akkor valósulhat meg, ha minden pedagógus – az óvodapedagógusok és kisgyermeknevelők is – és az összes, oktatásban dolgozó megkaphatja végre az oltást.

 

 

Budapest, 2021. február 26.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese