Megosztás
2020.9.9. |

A Párbeszéd szerint elfogadhatatlan, hogy a karanténba kényszerült emberek vagy egyáltalán nem kapnak táppénzt, vagy ha igen, az annyira kevés, hogy az nem fedezi a napi életvitel költségeit.

 

A jelenlegi táppénzszabályok szerint minimálbéres órabérnél a karantén két hetére nettó 37 781 forintra számíthat a dolgozó. Ha pedig csak két évnél rövidebb ideje van folyamatosan munkaviszonya (vagyis folyamatos a biztosítása), akkor az összeg ennél is alacsonyabb: 31 484 forint! Ennyi pénz nem fedezi az étkezés költségeit sem! Ebben a formában ez már nem nevezhető társadalombiztosításnak, ez kerekítve a nullával egyenlő.

 

Mindemellett számos karanténban lévő dolgozónak még ennyi támogatás sem jut, az állam szó szerint nulla forintot juttat számukra. Sokan úgy hiszik, hogy ez csak a külföldről hazatérőket érintheti, de nem, sokkal szélesebb ez a kör. Ha például a szülő nem viheti a gyermekét iskolába az iskolai járványügyi protokoll szerint, viszont a háziorvos nem tekinti a gyermeket betegnek, akkor a szülőnek egy forint táppénz sem jár, hiába kell otthon maradnia a gyermekével. Aki pedig úgy kerül karanténba, hogy a munkáltatója nem jelentette be korábban – és sajnos sok ilyen eset van –, teljesen támogatás nélkül marad.

 

A Párbeszéd követeli, hogy minden karanténba kényszerített magyar állampolgár számára biztosítsa az állam legalább a létminimum szintjén a megélhetést, ami ma legalább havi 100 ezer forintot jelent! De még jobb, ha bevezetjük a válságkezelő alapjövedelmet, amely minden felnőtt számára 100 ezer forintot garantál.

 

Budapest, 2020. szeptember 9.

Tordai Bence,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese