Megosztás
2020.12.15. |

 

Megdöbbenéssel értesültünk az elmúlt napok kárpátaljai történéseiről, mely során az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hazaárulás és Ukrajna területi integritásának megsértésének vádjaival büntetőeljárást indított Szürte település helyi képviselői ellen. A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja a jogtiprást, a kisebbségi jogok megsértését, így a nyelvhasználathoz és a kulturális önazonossághoz való jog korlátozását.

 

Az agresszív nacionalizmus egyre nagyobb félelmet szül Kárpátalján – míg múlt héten Szürte település helyi képviselői ellen azért indult büntetőeljárás, mert a Himnuszt énekelték, addig mára virradóra a magyar lakosságot fenyegető üzenetet festett fel a Jobb szektor nevű szélsőséges csoport Tiszapéterfalva polgármesteri hivatalára.

 

Megengedhetetlen, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló atrocitások történjenek meg – a megfélemlítés, ellehetetlenítés, feketelistára helyezés elfogadhatatlan lépések egy XXI. századi európai államban. A Párbeszéd szolidaritását fejezi ki a kárpátaljai magyarokkal, egyúttal az Európai Bizottsághoz fordulunk a jogsérelmek, visszaélések orvoslása végett.

 

 

Budapest, 2020. december 15.

Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese