Nikola Gruevszki
Megosztás
2018.11.14. |

A Párbeszéd arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul indítsa el Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatási eljárását.

    A párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Nikola Gruevszki nem kívánatos személy Magyarországon, a "helye a rács mögött van". Macedónia két érdekszövetség ütközőzónájában fekszik, ezért Orbán Viktornak be kell fejeznie "kétkulacsos játékát", állást kell foglalnia, hogy az orosz vagy a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar dolgozni - fogalmazott Barabás Richárd.

    A magyar kormányfőnek emellett azonnal válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy hogyan juthatott át útlevél nélkül az egykori macedón miniszterelnök, "ha úgy tetszik, egy illegális migráns", a déli határon. Orbán Viktornak azokra a hírekre is reagálnia kell, amelyek szerint a saját házában bújtatja Nikola Gruevszkit - jelentette ki a szóvivő.

    Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

    A szóvivőt kérdezték azokról a sajtóhírekről is, amelyek szerint több szocialista politikusnak nem tetszik, hogy a Párbeszéd csak azokkal köt szövetséget, akik támogatják, hogy jövőre is Karácsony Gergely induljon a zuglói polgármesteri posztért. Barabás Richárd azt felelte, hogy a Párbeszéd és az MSZP szövetsége erős. Vannak olyan helyzetek, amelyek véleménykülönbségeket szülnek, de ebben az ügyben "sokkal több a félreértés, mint amennyi a konfliktusforrás" - fogalmazott. Az MSZP és a Párbeszéd töretlenül készül az önkormányzati és az EP-választásra - jelentette ki. 

     A Párbeszédnek az a fontos, hogy a főpolgármester-jelöltet előválasztáson találják meg, és ha lesz előválasztás, akkor Karácsony Gergely el fog indulni rajta - hangsúlyozta.

 

MTI

Csatlakozz!