Megosztás
2015.2.27. |
Tizenöt helyett immár harminc évre akarja titkosítani az Orbán-kormány a paksi bővítés szerződéseit. A PM-nek sokkal jobb ötlete van: vagy egyáltalán ne kössenek szerződéseket (így nem kell semmit titkosítani, és egyébként is minden úgy lesz, ahogy az oroszok akarják, fölösleges ezt lepapírozni), vagy pedig ne csináljanak olyasmit, amit csak titokban lehet elkövetni.
 
 
A magyar közvéleménynél már a teljes paksi dokumentáció 15 éves titkosítása is kiverte a biztosítékot, az Orbán-kormány azonban emeli a tétet: most már 30 évre akarnak mindent titkosítani – nem csak a műszaki és az üzleti adatokat, hanem az előkészítő anyagokat is, vagyis tényleg mindent, amiből a külvilág megérthetné, mit és mennyiből építenek.
Ha tényleg az a cél, hogy külső kontroll nélkül lehessen elkölteni 4000 milliárd forintnyi közpénzt, a PM-nek lennének jobb ötletei:
- egyáltalán ne kössenek szerződéseket, mindig fizessünk ki minden számlát, amit a Roszatom és alvállalkozói benyújtanak (a valóságban most is ez fog történni, de a javaslatunk alapján meg lehetne spórolni rengeteg papírmunkát),
- egész Tolna megyét nyilvánítsák műveleti területté, és titkosítsák a beruházás helyszínét is, így mindenféle civil és hatósági okvetetlenség nélkül lehetne hazatalicskázni a milliárdokat.
Ha viszont a kormány és a Fidesz-közeli holdudvar nem az évszázad lopására készül, akkor fölösleges mindent titkosítani: a tisztességes szerződéseket nem kell félteni a nyilvánosságtól.
 
Budapest, 2015. február 27.
Jávor Benedek európai parlamenti képviselő