Megosztás
2015.6.23. |

Köszönettel olvastam a Paks II. Zrt. reagálását az általam tegnap nyilvánosságra hozott, az új paksi atomerőmű problémáira rávilágító dokumentumokkal kapcsolatban. Megnyugtató, hogy a bővítéssel megbízott cég szerint minden rendben van, még ha tételesen a dokumentumok egyetlen állítását sem cáfolták. 

 

 Szerintük 2008-ban több tanulmány, feljegyzés is született a projektről, az általam közzétettek vélhetően ezek közül valók. Leborulok a cég felkészült szakértői előtt, akik egy ilyen 2008-ban született tanulmányban már "a 2014. májusi keltezésű, aktualizált megvalósíthatósági tanulmány"-ról is véleményt tudtak mondani. Az időutazás képessége feltétlenül sokat segít abban, hogy pontosan fel tudják mérni a beruházás következményeit. Ez esetben az sem jelenthet akadályt, hogy pontos információkkal szolgáljanak az erőmű 2030-as megtérülési mutatóiról, a dunai hőterhelés alacsony vízálláskori következményeiről a hat blokk párhuzamos üzemekor, illetve a függőben lévő uniós vizsgálatok végkimeneteléről. 

A másik lehetőség, hogy azonnal befejezik ezt a röhejes kutyakomédiát, és nyilvánosságra hozzák a megvalósíthatósági tanulmányt; pontos közgazdasági modellekkel, várható áramárakkal, a szükséges járulékos beruházások pontos és teljes listájával állnak a magyar választópolgárok elé, akiknek a pénzét erre az egészre költeni tervezi. 

Uraim, Önök 4000 milliárd forint közpénzt készülnek elkölteni egy nukleáris létesítményre. Ha másban is annyira lehet számítani Önöktől, mint amit ennek a néhány dokumentumnak a kapcsán előadtak, akkor mindannyiunknak az a jobb, ha az egészet gyorsan abbahagyják, mielőtt nagyobb baj lesz.

Brüsszel-Budapest, 2015. június 23.

                                    Jávor Benedek európai parlamenti képviselő