Jávor Benedek
Megosztás
2017.5.29. |

Oroszország a közelmúltban fogadta el friss, 2030-ig tartó gazdasági stratégiáját. Eszerint az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások térnyerése az orosz gazdaságra leselkedő legnagyobb veszélyek közé tartozik. Az immár leplezetlenül az orosz érdekek szimpla tolmácsolójaként működő magyar kormány eminens tanulóként azonnal reagált is. Az NFM a stratégia elfogadását követő pár napon belül bejelentette, hogy Magyarország ellenzi az EU energiahatékonysági célkitűzéseinek napirenden lévő emelését. A Párbeszéd szerint pedig ez lenne Magyarország érdeke, és a kormánynak ideje lenne eldöntenie, hogy végül is melyik országot képviseli.

Vlagyimir Putyin május 13-án rendeletben hirdette ki Oroszország 2030-ig tartó gazdasági stratégiáját. A dokumentum – egyebek mellett – azt fogalmazza meg, hogy az orosz gazdaságot veszélyeztető egyik legfontosabb fenyegetés az energiahatékonysági technológiák fejlődése és az energiafogyasztási struktúrák átalakulása világszerte. Világos, hogy immár Oroszország is tényként kezeli azokat az energiapiaci átalakulásokat, amelyeket a magyar kormányzati energiapolitika még mindig nem hajlandó tudomásul venni.

Pedig az energiarendszerek átalakulása, köztük az energiahatékonysági intézkedések erősítése Magyarország elemi érdeke volna: csökkenti az ország energiaimport-számláját, gyengíti külső energiafüggőségét, a rezsicsökkentéssel szemben jelentős és tartós megtakarítást hoz az egyes háztartásoknak, a beruházások révén munkahelyeket teremt Magyarországon és pörgeti a hazai gazdaságot.

A magyar kormányt mindez nem hatja meg. Alig egy héttel az orosz gazdaságstratégia kihirdetését követően az NFM közleményben tudatja, hogy hazánk érdekeivel éles ellentétben Magyarország Oroszország segítségére siet a „fenyegetés” elhárításában. A kormány a május közepi valettai energia tanácsülésen bejelentette, hogy ellenzi az európai energiahatékonysági célkitűzések emelését. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és energiapolitikusa szerint a kormány eddig is gyalázatos teljesítményt mutatott az energiahatékonyság területén, még az EU által a magyar lakosságnak erre a célra szánt összegeket is megpróbálják eltéríteni. Az európai energiahatékonysági célok aláásása azonban már nyíltan a magyarral szemben az orosz érdekek szolgálata, és a kormánynak ideje lenne eldöntenie, hogy végül is melyik országot képviseli.

Az orosz gazdaságstratégia, melynek 12. pont 6) bekezdése tartalmazza a fentieket, itt érhető el:http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001201705150001?index=0&rangeSize=1

 

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő
Brüsszel – Budapest, 2017. május 29.

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!