Megosztás
2015.9.24. |

A magyar miniszterelnök "meglehetősen marginális szerepet játszott" a szerdai brüsszeli csúcson, ott nem Orbán Viktor hat pontjáról tárgyaltak, hanem Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének két héttel korábbi javaslatairól - mondta a Párbeszéd Magyarországért (PM) EP-képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Jávor Benedek rossz hírnek nevezte, hogy Magyarország úgy döntött, nem kívánja igénybe venni azt a segítséget, amelyet az EU a frontországoknak akar nyújtani, ezért Magyarországon nem lesz olyan uniós hotspot, amelyik levenné a terheket a magyar menekültügyi rendszerről.  Kimaradtunk a kvótarendszerből is, az EU más tagállamai nem vesznek majd át tőlünk menekültügyeket elbírálásra - tette hozzá.
     Az európai közösség úgy értékelte a magyar álláspontot, hogy "ha nem tudunk más kitalálni, mint az (...) embertelen bánásmód és a kerítés, akkor inkább hagyjuk az egészet és engedjük át a menekülteket Ausztriába" - jelentette ki. Ez viszont azt mutatja, hogy Magyarországra senki nem számít együttműködő partnerként - tette hozzá.
    A politikus a sajtótájékoztatón a paksi atomerőmű bővítéséről is beszélt és azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére kiadott egy dokumentumot, amelynek alapján valószínűsíthető, hogy a módosított paksi üzemanyagellátási megállapodás nem tartalmazza azt a korábbi tételt, amelyik szerint a kiégett fűtőelemeket újrafeldolgozásra visszaszállítanák Oroszországba. Ennek alapján a kiégett fűtőelemek ideiglenes tárolását - a végleges elhelyezés előtt - Magyarországon kell tárolni, erre pedig alkalmatlan a jelenlegi infrastruktúra - hívta fel a figyelmet.MTI 2015. szeptember 24., csütörtök 10:48