Karácsony Gergely
Megosztás
2017.5.7. |

A Párbeszéd Anyák napján szeretettel köszönt minden édesanyát: a gyermeküket nevelő egészen különböző sorsú és helyzetű anyákat.

Az - egy óbudai anyaotthonban élő édesanyának szánt -  adománycsomag jól szemlélteti, hogy mire elég 25000 forint, a Fidesz-KDNP családpolitikusai pedig találják ki, hogy mire nem. Orbán Viktornak hiába hiszi, hogy  a család csak  egy érettségi példa, a valóságban az emberek mindenütt egészen eltérő modellekben élnek, az egyedülálló szülőtől a patchwork családokig a legkülönfélébb struktúrákban.

Ma Magyarországon a gyermeküket egyedül nevelő édesanyákat - tanulmányaik félbehagyása, az elhelyezkedés nehézségei után -  fenyegeti leginkább az  elszegényedés veszélye. Az Európai Unió ajánlása szerint az elszegényedés megakadályozásában az egyedülálló anyák munkaerőpaci helyzetének javítására, képzésekre, illetve a munkáltatók az ő foglalkoztatásukat ösztönző szemléletére van szükség. Ettől azonban még messze vagyunk, hiszen ma Magyarországon félmillió hasonló helyzetű édesanya alapjogai, minimum megélhetése sem biztosított: az alanyi jogon járó GYES 2008 óta változatlan, sőt a magát családbarát lózungokkal szentesítő kormány a jövő évi költségvetésből is kifelejtette őket.

Az Orbán kormány perverz családpolitikája helyett olyan intézkedésekre és programokra van szükség, ahol nem a kiváltságos kevesek gazdagodása, hanem minden ember létbiztonsága, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása a cél. A Párbeszéd ezért hirdette meg a "Mindenki számít!" című programját, amely a szintén a párt által javasolt alapjövedelmet is magában foglalja, és a gyermekeket egyedül nevelő édesanyák számára a GYES összegének a háromszorosát, 75 ezer forintot kínál.

Budapest, 2017. május 7. - Anyák napja

Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus

Karácsony Gergely
a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/


Csatlakozz, mert tenni kell!