Megosztás
2016.6.3. |

Putyin házibankjának kvázi csődje Dunaújvárost létében fenyegeti: Orbán feltétlen engedelmessége miatt nem meri visszavásárolni a Dunaferrt. A magyar vasmű helyzetét a Fidesz-MSZP koalíció is nehezíti: a piac megnyitása Kína előtt gyilkos dömpinget hozhat.

 

Putyin kudarcos gazdaságpolitikája és az Ukrajna elleni agressziója miatti szankciók megrogyasztották az orosz gazdaságot és ezzel a legnagyobb állami bankot, a Vnyesekonombankot (VEB). A VEB finanszírozná a paksi bővítést és benne ragadtak a Malév-buktában, de túszul ejtették a Dunaferrt is.

A kormány tett egy gyenge kísérletet a vasmű visszavásárlására, de ezt stratégiai érdekre hivatkozva leverték, Orbán pedig gyenge vazallusként, fülét-farkát behúzva elsunnyogott – ennyit a nemzeti érdekért való kiállásról. Korábban a helyi MSZP-s polgármester is lemondott a város Dunaferrben meglévő tulajdonrészéről, Cserna Gábor fideszes városvezető pedig - saját bevallása szerint- sms-ben értesült az elbocsájtásokról.

További nehézség, hogy az Európai Parlamentben a Fidesz és a szocialisták is megszavazták a szabadkereskedelmi piacnyitást Kína előtt, vagyis mostantól a Dunaferrt a kínai dömping versenye is fenyegeti.

A Párbeszéd Magyarországért meg fogja alkotni a Dunaújváros 2020 stratégiát, ami a kiszolgáltatottság helyett egy több lábon álló helyi gazdaságot teremt majd.

 

Dunaújváros, 2016. június 3.

Szabó Zsolt

dunaújvárosi önkormányzati képviselő, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!